Reakcija EU

Europska unija o izbornom zakonu: To je odluka isključivo visokog predstavnika

03.10.2022.
u 07:55

Delegacija Europske unije reagirala je na nametanje izmjena Izbornog zakona koje je u izbornoj noći uveo visoki predstavnik Christian Schmidt. Naveli su da je to isključivo odluka visokog predstavnika.

"Europska unija u Bosni i Hercegovini prima k znanju odluku visokog predstavnika Schmidta o izmjenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (BiH). To je bila odluka isključivo visokog predstavnika. Izvršne ovlasti visokog predstavnika (Bonnske ovlasti) treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji", naveli su iz Delegacije.

Istaknuli su da je jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni prioritet na putu BiH ka članstvu u EU.

"Tijekom skoro godinu dana, EU i Sjedinjene Američke Države su facilitirale razgovore o ustavnoj i izbornoj reformi. Duboko žalimo što političke stranke nisu uspjele postići izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na neriješena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH", navodi se.

Kažu kako su ustavne reforme u kladu sa zahtjevima iz odluka Europskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, je i dalje hitan i neispunjen zadatak.

"Neprovedene su i preporuke OESS-ovog ODIHR-a i GRECO-a u vezi sa transparentnošću i integritetom izbora. Lideri političkih stranaka u BiH su se dogovorili 12. lipnja u Brexellesu da će se pozabaviti ovim pitanjima u roku od šest mjeseci nakon formiranja nove vlasti. Pozivamo ih da ispoštuju ovu obvezu", poručili su iz Delegacije Europske unije.

"EU očekuje od novoizabranih zvaničnika da preuzmu punu odgovornost za provedbu ambicioznih reformi sa ciljem unaprjeđenja interesa građana, kao i daljeg napretka zemlje na europskom putu, a u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije", zaključuju u Delegaciji EU.

Komentara 1

LO
lokve
08:11 03.10.2022.

normalno ovo je zakon donesen samo za HDZ da ostane u vlasti, nedemokratski i necivilizacijski potez visokog predstavnika. Žalosno je što je HDZ sve hrvatske stranke podcinio nema opoticiju ima samo poslušnike kojima daje mrvice. Iznimka je Božo Skopjaković koji ima petlju da kaže o nepotizmu krađama korupciji u režiji HDZa.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?