Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila novi plan

EU za BiH i Balkan otvara vrata tržišta od 447 mil. stanovnika

storyeditor/2023-05-24/von_der_leyen.jpg
02.06.2023.
u 12:59

Izmijenjene geopolitičke okolnosti na istoku Europe uslijed ruske agresije na Ukrajinu, ali i obnovljena europska perspektiva BiH nakon ustroja nove državne vlasti temeljene na programskoj osnovi dva su čimbenika zbog kojih u Bruxellesu sazrijeva ideja o potrebi jačeg angažmana u BiH, ali i regiji jugoistoka Europe općenito, piše Večernji list BiH.

Stupovi plana

Pritom, osim političke podrške u provedbi nužnih reformi koje stoje pred BiH, Europska unija namjerava intenzivirati i ekonomsku pomoć, i to kroz nekoliko razina, od približavanja jedinstvenom tržištu preko olakšavanja trgovine s EU-om pa do povećanja pretpristupnog financiranja. Novi plan rasta za zapadni Balkan predstavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a on se, kako je objasnila, temelji na četirima stupovima: približiti zapadni Balkan jedinstvenom tržištu EU-a, produbiti regionalnu gospodarsku integraciju, ubrzati temeljne reforme te povećati pretpristupna sredstva.

- To je u određenoj mjeri novi pristup za Europsku uniju: ne tražimo samo od naših partnera da poduzmu nove korake prema nama. I mi činimo veliki korak prema njima. Naš zajednički cilj je ubrzati njihov put prema EU. I zbog toga približavamo našu Uniju zapadnom Balkanu - naglasila je Von der Leyen. U kontekstu prvog stupa ona je poručila kako bi zemlje koje su već na putu k EU trebale imati koristi od jedinstvenog tržišta EU-a. Primjerice, zapadni Balkan mogao bi se pridružiti jedinstvenom digitalnom tržištu u područjima kao što su e-trgovina ili kibernetička sigurnost. - Mogli bismo olakšati našu trgovinu robom i plaćanja. Želim da naše jedinstveno tržište bude pokretač promjena, ne samo za zemlje koje su se već pridružile obitelji nego i za one koje su tek na tom putu - dodala je ona. Istodobno, bliže povezivanje s jedinstvenim tržištem trebalo bi ići ruku pod ruku sa zajedničkim regionalnim tržištem, navela je ona objasnivši kako je zajedničko regionalno tržište ključno za oslobađanje gospodarskog potencijala regije. Od presudne je važnosti zapadni Balkan učiniti privlačnijim mjestom za europske investitore, poručila je predsjednica Europske komisije. U kontekstu reformi EU će ponuditi zapadnom Balkanu neke od prednosti članstva, ali to znači da se određeni zahtjevi za članstvo također moraju ispuniti unaprijed. - Neke od reformi koje su dio procesa pristupanja ključne su za povjerenje ulagača. Razmislite o izgradnji neovisnog i učinkovitog pravosuđa, osiguranju zdrave javne nabave i jačanju borbe protiv korupcije - naglasila je Von der Leyen.

Ulaganje

Četvrti stup odnosi se na financiranja EU-a, a u tom je kontekstu Von der Leyen potvrdila kako su spremni podržati zapadni Balkan povećanim pretpristupnim financiranjem, uz naglasak kako na zapadnom Balkanu postoji prijeka potreba za ulaganjima koja će učiniti živote ljudi boljim. Plan EU-a za BiH, kao i regiju zapadnog Balkana, dokaz je pojačanog interesa Unije za ovaj dio kontinenta, koji što prije želi vidjeti dijelom velike europske obitelji suvremenih demokratskih društava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?