Mjere

EU traži od BiH da uvede vizne sankcije Rusiji

27.01.2023.
u 21:04

Dvodnevni posjet Banjoj Luci veleposlanica Francuske Christine Toudic završila je sastankom s predsjednikom NS-a RS-a Nenadom Stevandićem. Veleposlanica je potvrdila da je EU tražio uvođenje viza za ruske državljane, ali i druge zemlje zbog mnogo dolazaka ljudi bez viza, koji se samo "iskrcaju u EU i prave problem". Istodobno, kako je potvrđeno Nezavisnim novinama iz Izaslanstva EU-a u Sarajevu, EU od BiH traži da kao zemlja kandidatkinja uvede vize za državljane Rusije.

- Neopravdani i ničim izazvani rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih vrijednosti te ugrožava europsku i globalnu sigurnost i stabilnost. EU je ujedinjen u svom odgovoru na invaziju i donio je opsežne mjere. Od BiH, kao zemlje kandidatkinje, očekujemo da u potpunosti uskladi svoje vanjske, sigurnosne i trgovinske politike s politikama EU-a. Za dobro funkcioniranje bezviznog režima s EU-om od BiH se očekuje i potpuna usklađenost s viznom politikom EU-a, koja ne predviđa bezvizni režim s Rusijom - rekli su. Dodali su da u okviru mehanizma za praćenje liberalizacije viznog režima pažljivo prate na koji način vlasti BiH provode pitanja koja su vezana uz migracije i viznu politiku:

- U petom izvješću, objavljenom u prosincu 2022., potvrđeno je da BiH i dalje ispunjava kriterije za liberalizaciju viznog režima sa schengenskim prostorom te je preporučeno da BiH "prioritetno uskladi svoju viznu politiku s listom trećih zemalja kojima su potrebne vize za EU, posebice onih trećih zemalja koje predstavljaju rizik od neregularnih migracija ili rizik za sigurnost EU-a. Iako je pitanje viznog režima s Rusijom bilo aktivno još i ranije, nakon što je BiH postala kandidatkinja za članstvo u EU, pitanje usklađivanja s viznom politikom EU-a dobilo je na važnosti i EU očekuje da to pitanje dođe na dnevni red, posebice nakon što je formirana nova vlast na razini države. EU od BiH traži i da osigura da sve osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita imaju učinkovit pristup procedurama azila te da, kako je navedeno, spriječi svaki rizik od nasilnog povratka u zemlje u kojima bi osobe mogle biti izložene progonu. Osim po pitanju viza, EU očekuje od BiH da primjenjuje sankcije EU-a prema Rusiji, koje su u nekoliko navrata usvajane na razini Vijeća EU-a u proteklih desetak mjeseci.

Jedan europski dužnosnik za Nezavisne je nedavno rekao kako je BiH formalno prihvatila sankcije, ali da ih ne provodi. U posljednjim zaključcima Europskog vijeća iz prosincu prošle godine, u kojima je dodijeljen status kandidata za BiH, spominje se i potreba usklađivanja viznog režima s EU i primjena restriktivnih mjera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije