Vijeće EU usvojilo mjeru pomoći

EU će osigurati dodatnih 10 milijuna eura podrške za Oružane snage BiH

osbih
01.12.2022.
u 19:13

Vijeće Europske unije usvojilo je danas mjeru pomoći u vrijednosti od 10 milijuna eura za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).  

Ova odluka dio je napora EU na daljem jačanju sigurnosnog angažmana s partnerima na zapadnom Balkanu i nadovezuje se na raniju podršku Europske unije OSBiH, osiguranu kroz prethodnu mjeru pomoći najavljenu u studenome 2021. godine u vrijednosti od 10 milijuna eura za deminerski bataljun OSBiH. Također i mjeru pomoći u vrijednosti od šest milijuna eura najavljenu u lipnju 2022. godine za Balkanske medicinske snage (BMTF) i kontinuiranu podršku za EUFOR Althea za Oružane snage BiH, između ostalog i kroz obuku. 

Šef Delegacije EU i posebni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler, je kazao kako je na Dan Oružanih snaga BiH EU odgovorila na zahtjev partnera u BiH, te najavila značajan novi paket podrške za Oružane snage BiH.  

- Zajedničke i multietničke Oružane snage BiH izvrstan su primjer zajedničke, funkcionalne organizacije u BiH i jedna su od institucija kojoj se najviše vjeruje u državi. Podrška EU je važna za jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH kao i za jačanje stabilnosti i sigurnosti u BiH i na zapadnom Balkanu. Svima koji služe u Oružanim snagama BiH želim sretan Dan Oružanih snaga - izjavio je Sattler.

Nova mjera pomoći će financirati nabavku terenske opreme, ključnih alata za vojnu inženjeriju i materijala za zaštitu od kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (HBRN) prijetnji.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?