Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Epidemiološke mjere krše ugostiteljski objekti, tržni centri i trgovine

30. lipnja 2020. u 14:00 0 komentara 208 prikaza

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je u razgovoru za Fenu da je inspekcija, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zadnjih mjesec dana u FBiH, s preventivnog i korektivnog modela rada, nažalost, prešla na represivni.

Kazao je da je analiza subjekata koji su kršili epidemiološke mjere - nenošenjem maski, ne držanjem fizičke distance i ne korištenjem dezinfikacijskih sredstava za kupce i klijente - pokazala je da su to uglavnom ugostiteljski objekti, tržni centri i trgovine.

- Po posljednjoj naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, osim prekršajne postoji i krivična odgovornost za pravne i fizičke osobe koja se ne pridržavaju epidemioloških mjera. Ta odluka ima uporište u  članovima 225 i 226 Krivičnog zakona FBiH koji za one koji doprinose pogoršanju epidemiološke situacije predviđa do godine zatvora - istaknuo je Ajdinović. 

Pojasnio je da će, na osnovu zatečenog činjeničnog stanja, inspektori kroz zapisnik u suradnji s policijom cijeniti hoće li podnositi izvješća nadležnim tužiteljstvima ukoliko bude sumnje na počinjenje krivičnog djela. 

Ajdinović je naveo da FUZIP, u suradnji sa županijskim upravama za inspekcijske poslove, kontinuirano vrši pojačane inspekcijske poslove po pitanju borbe protiv koronavirusa i zaštite stanovništva. 

- Na području FBiH zajedno s općinskim, županijskim i gradskim inspekcijama ima ukupno 60 inspektora. U posljednjih 15 do 20 dana bili smo primorani izricati i prekršajne naloge privrednim subjektima zbog kršenja preporuka Zavoda za javno zdravstvo i naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva - rekao je Ajdinović.

Precizirao je da je tom razdoblju izvršeno više od 1.500 inspekcijskih nadzora i izrečeno skoro 1.000 rješenja o otklanjanju nedostataka. 

- To podrazumijeva da smo sa svim raspoloživim kapacitetima bili prisutni na terenu, i u kasnim noćnim satima u ugostiteljskim objektima - kazao je Ajdinović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.