Sanja Kurečić Filipović

Epidemiologinja: Mijenjamo način kontaktiranja oboljelih i kontakata

koronavirus - maska
Getty Images
25.10.2020.
u 11:23

O stanju s koronavirusom govorila je zagrebačka epidemiologinja, voditeljica Odjela za praćenje zaraznih bolesti, Sanja Kurečić Filipović.

Kazala je kako se u Zagrebu danima čeka ne samo na rezultate testiranja nego i na testiranje.

"Mi konstantno radimo cijelog dana i tijekom noćnih sati. Kapaciteti su 500 uzoraka, pa sad kako koji dan se uspijeva. To je neki prosjek", kazala je epidemiologinja za RTL.

Kazala je kako su prinuđeni promijeniti svoj dosadašnji način kontaktiranja oboljelih.

"To je jako bitno za poručiti, da mi kao epidemiolozi moramo promijeniti svoju strategiju i uputu građanima. Epidemiolog neće u 24 sata moći kontaktirati svaku oboljelu osobu. Nećemo ih moći u 24 sata ni obavijestiti, a kamoli detaljnije razgovarati s njima. Pozivamo ih da se jave svojim izabranim liječnicima obiteljske medicine. Ljudi su sami osvijestili potrebu za kontaktiranjem svojih kontakata. Kako kasnimo s kontaktiranim oboljelih, tako, jasno, kasnimo i s kontaktiranjem kontakata", rekla je.

"Osim bazičnih mjera, trebamo shvatiti ozbiljnost situacije i njegovati osobnu odgovornost i solidarnost. Moramo izaći i svojih zona komocije i utjecati jedni na druge. Jedino zajedno možemo pobijediti ovo", rekla je epidemiologinja Sanja Kurečić Filipović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?