Suradnja s Kinom

Energetski projekti otvaraju mogućnost i za druga ulaganja

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Na sedmom Sarajevo Business Forumu koji je danas poÄ?eo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine potpisan je Aneks ugovora izmeÄ?u JP Elektroprivrede BiH i kineske kompanije China Gezhouba Group Coupan i GEDI Guandong Elektric Power
05.05.2016.
u 07:00

Jačanje ekonomskih veza s Kinom u prvom je planu ovogodišnjeg, sedmog po redu, Sarajevo Business Foruma (SBF) koji se jučer i danas održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Izaslanstvo iz Kine

Glavni cilj je, kako ističu i organizatori, predstaviti gospodarske potencijale zemalja jugoistočne Europe uz mogućnosti suradnje s Kinom, kao sve većom gospodarskom silom na globalnoj razini. Potvrđuje to i podatak da je kinesko izaslanstvo i najbrojnije na SBF-u. Čak 150 kineskih dužnosnika i biznismena odazvalo se pozivu organizatora. Osim njih, u Sarajevo je doputovalo i 25 biznismena i potencijalnih investitora iz Indije, kao i brojni ministri i gospodarstvenici iz Malezije, Saudijske Arabije, Katara, Kuvajta i drugih zemalja. 
U obraćanju na otvaranju 7. Sarajevo Business Foruma (SBF) predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović naglasio je gospodarske potencijale BiH pozivajući strane investitore da iskoriste mogućnosti koje oni pružaju. Izetbegović je također u prvi plan stavio mogućnosti suradnje s Kinom kao svjetskom silom.

- Pokretanje gospodarske suradnje zasnovane na nekadašnjem “putu svile”, uz kineska ulaganja koja su okrenuta budućnosti, BiH može imati značajnu ulogu u gospodarskom povezivanju Azije i Europe, zbog svog geostrateškog položaja, kazao je Izetbegović.
Ovu godinu, kako je istaknuo, treba učiniti godinom uspjeha, podsjetivši kako je BiH već na tom putu jer je predala zahtjev za članstvo EU. 
- Ulagači koji na vrijeme prepoznaju gospodarski potencijal koji imamo bit će korak ispred onih koji oklijevaju zarobljeni u stereotipima prošlosti, kazao je Izetbegović.

Zajednički projekti

Kada je u pitanju BiH, kineski interes za sada je fokusiran na energetski sektor jer su upravo kineske kompanije sagradile Termoelektranu Stanari, a gradit će i termoelektrane u Tuzli i Banovićima. Kineski ministar i zamjenik predsjednika Povjerenstva za razvoj i reformu u Vladi Narodne Republike Kine Ning Jizhe pozvao je sve zemlje regije obuhvaćene projektom “16+1” iskoristiti mogućnosti SBF-a. 
- Zahvaljujući zajedničkim naporima Kine i 16 zemalja stvorili smo okvir koji pokriva čitav niz područja. Ovaj forum igra vrlo važnu ulogu u jačanju razvoja i demokracija, što doprinosi ukupnom partnerstvu između Kine i EU, poručio je Jizhe.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da BiH neke projekte s Kinom želi kandidirati zajedno sa susjedima. Riječ je o projektima u oblastima solarne energije i vjetroparkova, industrijskih parkova i slobodnih industrijskih zona.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?