bolan poremećaj

Endometrioza: Uzrok, simptomi i kako se tretira ovo bolno stanje koje muči žene?

29.11.2022.
u 16:38

Endometrioza je bolan poremećaj u kojemu tkivo slično endometriju (sluznica maternice) raste izvan maternice. Najčešće zahvaća jajnike, jajovode i tkivo koje oblaže zdjelicu. 

 

Endometrioza izaziva jaku bol, posebno u vrijeme menstruacije, a može se tretirati na nekoliko načina.

Kako prepoznati endometriozu?

Glavni simptom endometrioze je bol u zdjeličnom dnu, točnije bol koja se može pojaviti u abdomenu, jajnicima ili čak donjem dijelu leđa, a najčešće se javlja za vrijeme menstruacije. Bol se s vremenom može znatno pogoršati, dok nekim ženama u ublažavanju ne pomažu ni lijekovi protiv bolova.

Ostali znakovi endometrioze su:

– bol za vrijeme ili nakon spolnog odnosa

– bol za vrijeme mokrenja ili pražnjenja crijeva za vrijeme menstruacije

– bol u leđima ili abdomenu za vrijeme ili između menstruacija

– krvarenje između menstruacije

– grčevi do dva tjedna prije menstruacije

– pojačano krvarenje za vrijeme menstruacije

– neplodnost

Osim toga, mogu se pojaviti i proljev ili zatvor, slabost, nadutost ili mučnina za vrijeme menstruacije. Važno je napomenuti kako se ovo stanje može kod svakoga drugačije pokazati. Neke žene tako mogu osjećati slabiju bol, dok druge na dane menstruacije neće moći obavljati svoje svakodnevne aktivnosti zbog prevelike boli. S druge strane, neke žene neće imati nikakve simptome i neće ni znati da imaju ovo stanje.

Zašto se javlja endometrioza?

Točan uzrok ovog stanja nije poznat, ali postoje određeni faktori koji utječu na pojavu endometrioze. Česta je kod žena između 25 i 40 godina, a može se javiti i u ranijoj dobi.

Nakon menopauze se simptomi ublažavaju, a potom najčešće i nestaju. Povećani rizik od dobivanja endometrioze imaju osobe kojima netko od ženskih članova obitelji ima endometriozu, žene koje su prvu menstruaciju dobile prije 11. godine i žene koje imaju određene abnormalnosti u maternici.

Kako se endometrioza dijagnosticira?

Najvažnije je ginekologu reći za svoje probleme kako bi se mogla dijagnosticirati endometrioza. Važno je i redovito ići na ginekološke preglede i pratiti promjene. Nekada će za dijagnozu biti dovoljan pregled ultrazvukom, dok će nekada trebati napraviti laparoskopiju i biopsiju.

Postavljanje dijagnoze može trajati i godinama, a važno je biti strpljiv i poduzeti sve mjere kako bi se ona otkrila.

Kako se tretira endometrioza?

Ovo stanje se tretira ovisno o simptomima i ozbiljnosti, ali i ovisno o tome planira li osoba trudnoću. Ne postoji lijek, samo načini kako olakšati svakodnevicu osobi s ovim poremećajem. Najčešće je fokus na smanjivanju bolova, kao i na poboljšavanju plodnosti kod osobe koja radi na trudnoći. Kod bolova mogu pomoći lijekovi protiv bolova ili određene hormonalne terapije kao što su kombinacija estrogena i progestina, lijek danazol, a nekada će biti potrebna i operacija kojom se odstranjuje krivo smješteno tkivo.

Jednako tako, u nekim slučajevima može pomoći prehrana, a moguće je i da će se stanje povući samo od sebe, ali se onda može nekada i vratiti. Određene životne promjene mogu utjecati na pojavu ili smanjenje endometrioze. Tako će loše utjecati hrana bogata trans mastima koje se nalaze u prženoj i procesuiranoj hrani. Opasno može biti i crveno meso, ali i gluten, a treba izbjegavati kofein i alkohol.

S druge strane, važnu ulogu ima hrana bogata željezom, hrana bogata esencijalnim masnim kiselinama, voće, povrće, žitarice, kao i općenito uravnotežena prehrana. Osim hrane, od iznimne je važnosti tjelesna aktivnost, kao i smanjenje stresa.

Zaključak

Endometrioza je kronično stanje koje izaziva jaku bol za vrijeme menstruacije, a izaziva i niz drugih simptoma. S obzirom na više različitih simptoma često ju je teško dijagnosticirati, a jednom kada se dijagnosticira potrebno ju je tretirati lijekovima protiv bolova, hormonalnim terapijama ili pak promjenom prehrane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?