ŠALA O BANKROTU

Elon Musk kao da nije zabrinut zbog gubitka 17 posto bogatstva

03.04.2018.
u 11:09

Krajem veljače “vrijedio je” 21,8 milijardi dolara, a sada tek 18,2

Vlasnik Tesla Motorsa Elon Musk našalio se 1. travnja objavom na svojem Twitteru: “Tesla je u bankrotu. Unatoč intenzivnim nastojanjima da se pronađe novac, uključujući i očajničku masovnu prodaju uskrsnih jaja, moramo nažalost izvijestiti kako je Tesla kompletno i u potpunosti bankrotirala. I to toliko da to ne možemo vjerovati”, stajalo je na njegovom profilu od kojega je praćeniji jedino onaj Donalda Trumpa. 

U jednom je odgovoru još i podvukao kako “ima puno poglavlja bankrota te, kako su već točno primijetili kritičari, Tesla ispunjava svako, pa i Poglavlje 14 i pol (koje je najgore)”. 

Treći opoziv vozila

Jasno je kome je prvoaprilska šala upućena, puno je špekulacija kako će Tesla Motors uslijed hrpe loših vijesti uskoro konačno propasti. Kao i Elon Musk. Mora se priznati hrabrost Musku, jer doista, prošli je tjedan njegova kompanija koja proizvodi poznate električne automobile, izgubila četiri milijarde dolara vrijednosti u samo jednom danu uslijed pada vrijednosti dionica. Osim što je i burza NASDAQ potonula za tri posto pa nije baš sve na Tesli, dogodilo se to zbog početka još jedne savezne istrage sudara Teslinog Modela X u kojoj je poginuo vozač a ispostavilo se kako je vozilo u tom trenutku bilo na autopilotu a pri sudaru se i zapalilo. Prije toga stigla je vijest o tome kako Tesla Motors povlači na servis 123.000 Modela S, gotovo polovicu vozila koliko su uopće proizveli, zbog problema s upravljačem. Ovo je treći puta da se opozivaju Teslina vozila. Unatoč najavama, još nema konkretnih vijesti da se uspostavlja redovna proizvodnja novog Modela 3 kojom bi se uhvatili rokovi isporuke za brojne kupce koji su vozilo već uplatili. Po svemu je Model 3 ključan za budućnost tvrtke jer bi morao biti prvi Teslin masovni proizvod. No, počeli su pristizati i izvještaji o tome kako se rade ozbiljni kompromisi u kvaliteti komponenti na liniji Tesline tvornice u kalifornijskom Fremontu kako bi se ti rokovi i uhvatili.

Rejting srušen s B3 na B2

To se poklapa s izvještajem kompanije Munro koja se bavi procjenom kvalitete novih vozila na tržištu. Oni su u veljači proglasili kako je Model 3 na nivou Kie iz 90-ih godina. Da bi se uspostavila kvalitetna proizvodnja Tesla Motors treba još novca i upravo je to ono gdje američki analitičari vide problem – pri padu dionica teže ga je nabaviti. Ne pomaže ni to što je Moody’s srušio Teslin rejting s B3 na B2 prošlog tjedna procjenjujući opće izglede kompanije negativnima procjenjujući kako kompaniji treba dvije milijarde dolara za proizvodnju Modela 3. Sam Elon Musk izgubio je zbog svega 17 posto osobnog bogatstva, krajem veljače “vrijedio je”21,8 milijardi dolara, sada je to 18,2 milijarde. Iako Tesla Motorsu nije lako, očito je kako Elon Musk neće propasti. Ipak, povećao je svoje bogatstvo u odnosu na godinu ranije za 50 posto. Nisu problem s Teslom jedini, za njih su dobrim dijelom vezani i oni sa SolarCityjem, kompanijom koju je Musk osnovao za razvoj usluga temeljenih na sunčevoj energiji, a koju je Tesli pripojio kako bi se objedinila proizvodnja baterija i automobila. Padaju tu i neke skupe tužbe. Znatno mu bolje ide, pogotovo u smislu medijski odnosa, sa SpaceX-om. Prašinu je podigao s raketom Falcon Heavy kojom je i svoj auto lansirao u svemir. Elon Musk moćan je prodavač svojih ideja koji očito ima još mogućnosti da ih konkretno i unovči.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?