Dvostruko više radnika iz Republike Srpske radi u Federaciji BiH nego obrnuto

radnici
Ilustracija
27.01.2023.
u 12:46

Iz Porezne uprave Federacije BiH klix je dobio uvid u službenu evidenciju, prema kojoj je u BiH broj zaposlenih koji rade u Federaciji BiH, a imaju prebivalište u Republici Srpskoj na dan 31.12.2022. godine bio 8.106. Dakle u FBiH ukupno radi 1,5% radnika koji adresu prebivališta imaju u RS. 

Prema službenoj evidenciji ukupan broj osoba registriranih u Jedinstvenom sustavu  Porezne uprave Republike Srpske registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa, koji rade u Republici Srpskoj, a imaju boravište u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 26.01.2023. godine iznosi 4.299.

Dakle prema ovim brojkama u Federaciji BiH radnika iz Republike Srpske ima za 3.807 više nego radnika u RS-u iz FBiH. U procentualnom izračunu to iznosi oko 40%, što znači da skoro duplo više radnika iz RS dolazi da radi u FBiH, nego što radnika iz FBiH ide u RS.

Iako službeni podaci pokazuju jedno, realnost je sasvim drugačija. Procjenjuje se da je broj neprijavljenih radnika drastično, u najmanju ruku duplo veći u odnosu na broj prijavljenih radnika. Tako se da zaključiti da je i ovaj broj radnika u FBiH koji dolaze iz RS-a samo simboličan, te da je u stvarnosti on mnogo veći.

Inače, posljednji poznati podaci pokazuju da je u BiH u studenom 2022. godine bilo ukupno zaposlenih 846.912 radnika, od čega u FBiH 540.421, u RS 288.853, te u Brčko Distriktu 17.638 radnika. U Bosni i Hercegovini je prema ovim službenim podacima zapsolen svaki četvrti čovjek, piše klix.

Podaci o broju zaposlenih u BiH dobivaju se putem statističkih istraživanja i iz administrativnih izvora. Ukupan broj zaposlenih u BiH je podatak agregiran na temelju prikupljenih i obrađenih podataka iz Federacije BiH, Republike Srpske i podružnice Agencije za statistiku BiH u Brčko distriktu BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije