Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dvadeset godina postojanja BH Radija 1

07. svibnja 2021. u 11:11 0 komentara 38 prikaza

BH Radio 1 (BHR1) danas obilježava veliki jubilej - 20 godina od početka emitiranja programa, a Televizija BiH (BHT1) 19 godina od emitiranja prvog dnevnika BHT1 na entitetskim emiterima.

Emitiranje programa BH Radija 1 uslijedilo je nakon odluke visokog predstavnika u listopadu 2000. godine, kojom su stvoreni zakonski okviri za uspostavu Sustava javnog emitiranja u BiH i uspostavu Javnog servisa BiH.

Misija Radija Bosne i Hercegovine je da služi javnosti Bosne i Hercegovine, sa programima koji zadovoljavaju njihove potrebe za informiranjem, obrazovanjem i zabavom, te da doprinese obrani i razvoju suštinskih vrijednosti demokratskog društva.

"Ja sam sretna što se 7. svibnja 2020. godine pokrenuo državni projekt, radili smo nas nekolicina starijih sa mladom generacijom, mladim diplomirnaim novinarima koji nisu imali dana iskustva, čudo je da smo uspjeli.", kazala je urednica prvog dnevnika BHT1 Duška Jurišić.

Na samostalnoj frekvenciji, BHT1 sa cjelodnevnim programom emitira se od ljeta 2004. godine.

"Rad na BHT1 je ogromno iskustvo za moje kolege i mene. Ovo je bilo nešto novo za nas, ovdje smo počeli graditi svoju profesinalnu karijeru.", istaknuo je Seid Masnica, koji od 2002. godine radi na BHRT-u.

Povijest elektronskih medija u Bosni i Hercegovini započeo je 10. 4. 1945. kada je Radio Sarajevo startao sa emitiranjem programa. Prva televizijska emisija iz studija TV Sarajevo emitirana je 1961. godine. U tom razdoblju, RTV Sarajevo je bila ravnopravna članica Jugoslovenske radiotelevizije (JRT).

U listopadu 1991. godine, RTV Sarajevo je transformirana u RTV BiH, kao javno poduzeće. RTV BiH izlazi iz JRT-a, a od 1. 1. 1993. postaje aktivna članica EBU-a.

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine je neovisni javni emiter na nivou države Bosne i Hercegovine, koji proizvodi i emitira domaći i međunarodni radijski i televizijski program, kao i multimediju za javnost u demokratskoj, multinacionalnoj, multikulturalnoj i pluralističkoj državi Bosni i Hercegovini.

Više infomacija o jubileju i obilježavanju vrlo značajnog datuma za BHR1 i BHT1 na ovom  LINKU

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.