Duvnjaci u Švicarskoj

Druženje oživilo misli o povratku doma

VL
Autor
Željko Andrijanić
07.11.2017.
u 09:00

U organizaciji Kulturnog i sportskog društva “Duvanjske rose”, u dvorani “Marlthalle” u Burgdorfu, nedaleko od Berna, održana je 20. duvanjska večer na kojoj se okupilo više od 700 gostiju iz Švicarske, Njemačke i Austrije. Među njima je bilo i izaslanstvo općine Tomislavgrad predvođeno predsjednikom Općinskoga vijeća Lukom Krstanovićem.

Predstavnici HKM-a

Proslavu su svojom nazočnošću uveličali i brojni gosti i uzvanici, među kojima su bili i predstavnici Hrvatske katoličke misije, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Švicarskoj, kao i brojni gosti iz gospodarskog i kulturnog života Hrvata u Švicarskoj. U svojem obraćanju predsjednik Luka Krstanović naglasio je čvrstu sponu između matične općine i dijaspore kazavši kako bi općina Tomislavgrad trebala biti mjesto ugodnoga življenja. Mjesto u koje će svi rado svraćati, ne samo turisti nego i dijaspora koja se davno odselila odatle. Predsjednik Krstanović uputio je poziv Duvnjacima iseljenim u inozemstvo za češćim obilaskom svoga zavičaja, svojih pri­ja­te­lja, rođaka i ku­mo­va, naglasivši kako su uvi­jek ra­do vi­đe­ni u svom Tomislavgradu. Krstanović je istaknuo i ono što je možda osnovno obilježje Duvnjaka u dijaspori, a to je da ni­ka­da ne za­bo­ra­vlja­ju svoj kraj te po­ma­žu sta­nov­ni­cima općine Tomislavgrad, ali i in­ve­sti­ra­ju u gospodarstvo toga područja ka­ko bi potaknuli otva­ra­nje no­vih rad­nih mje­sta.

Predsjednica KSD “Duvanjske rose” Ruža Matić istaknula je kako već 20 godina njihovi vrijedni članovi sudjeluju aktivno u radu Udruge i organizaciji Duvanjske večeri. Ove godine je ta večer bila posebna jer se, uz dobru zabavu, mogao vidjeti i izvrstan nastup članova folklorne skupine KSD “Duvanjske rose”, odjevenih u narodne nošnje, kao i njihovih gostiju iz drugih folklornih društava koja djeluju na području Švicarske. Uz očuvanje kulturne tradicije, to je ujedno i osjećaj ponosa za Duvnjake koji tamo žive. KSD “Duvanjske rose” rad temelji na očuvanju vrijednosti, kulturne baštine i tradicije. Organizatori ističu da nema onog tko nije čuo za nju i poželio barem jednom doći na Duvanjsku večer.

Žar zajedništva

Kao gosti večeri nastupili su izvođači s hrvatske glazbene scene Danijela Martinović i Giuliano. Iako ih je tuđina rasula po svijetu, Duvnjaci gaje ljubav prema svom domu. Baš zato i postoji jedinstvena prilika da se okupe jednom godišnje i na trenutak osjete žar zajedništva, ali i razmisle o poruci koja je odzvanjala u njihovoj noći: “Vratite se, rodni kraj vas čeka”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije