Tanjur prepun okusa

Donosimo dva jednostavna i zdrava recepta s tjesteninom, gotova za manje od 20 minuta

kuhanje
26.05.2020.
u 07:40

Jela s tjesteninom brzo se pripremaju, no nerijetko posežemo za već mnogo puta isprobanim receptima. Ovdje su dva nova recepta autorice kuharice 'Superpovrće', Celije Brooks, koji će probuditi osjetila jer su prepuna okusa i zdrava. 

Kuharica 'Superpovrće' u izdanju Mozaik knjige slavi snagu i okuse biljne prehrane stavljajući u prvi plan 25 najzdravijih vrsta povrća. U ovom hvalospjevu zelenju autorica Celia Brooks nastoji promijeniti uvriježenu percepciju svima poznatog povrća tako što istražuje njihove izvanredne nutritivne vrijednosti, nudeći pregršt vrijednih informacija kada je u pitanju izbor i priprema namirnica, ali i preko 100 kreativnih, zdravih recepata koji jednostavno uparuju okuse, a mi donosimo dva jednostadvna recepta s tjesteninom gotova za manje od 20 minuta, prepuna su okusa, prenosi Tportal.hr. 

Pečeni radič i tjestenina s pestom od kadulje i oraha

Rustični i očaravajući ljubičasti komadi radiča kruna su ovom izdašnom i okusom bogatom tanjuru tjestenine. Blanširanje radiča smanjuje njegovu gorčinu i daje mu dobro začinjenu i sočnu teksturu. No ako vi (i svi koji će večerati) stvarno volite tu gorčinu ovaj korak možete preskočiti i peći ga sirovog. Blanširanjem voda poprima čudnu boju, a, iako smanjuje gorčinu, ne prenosi je na tjesteninu, tako da istu vodu možete koristiti za kuhanje tjestenine.

za 4 – 6 osoba

priprema: 15 minuta

kuhanje: 20 minuta

Sastojci:

500 g radiča (oko 2 – 3 velike glavice)

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

kuhinjska sol, morska sol, svježe mljeveni crni papar

250 g cjelovite (integralne) tjestenine, primjerice penne

Za pesto

75 g (½ šalice) komadića oraha

2 šake svježih listova kadulje

50 g naribanog parmezana ili vegetarijanske alternative + još za staviti na stol

2 krupno narezana češnja češnjaka

morska sol

1 žličica naribane limunove korice

1 žlica limunovog soka

125 ml (½ šalice) ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Opcije:

Poslužite s potočarkom ili salatom od mladih listova s laganim preljevom od limunovog soka.

Priprema:

1. Pustite veliki lonac pun jako slane vode da prokuha. Zagrijte pećnicu na temperaturu od 220 °C i obložite lim za pečenje folijom ili papirom za pečenje.

2. Razrežite radič napola od stabljike prema dnu pa svaku polovicu prerežite na tri ili četiri komada kroz središnji dio. (Zaostale listove ostavite za neku buduću salatu). Kada voda prokuha, ubacite komade radiča u nju i blanširajte 1 minutu pa ih izvadite pomoću žlice s rupicama i dobro osušite. Polako ih stavite na lim za pečenje i premažite maslinovim uljem. Pecite 10 – 15 minuta, dok se ne zapare i dok im rubovi ne poprime zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite na toplom.

3. Skuhajte tjesteninu dok ne bude mekana kako volite. Ocijedite i pokapajte s par kapi ulja pa ostavite na toplom.

4. U međuvremenu napravite pesto. Usitnite sve sastojke zajedno u sjeckalici da dobijete gustu, ali mazivu smjesu – ako je pretvrda, dodajte još ulja.

5. Pola količine pesta umiješajte u tjesteninu pa prebacite u toplu zdjelu za posluživanje. Poslažite radič na vrh i stavite preostali pesto na njega. Odmah poslužite, s dodatnim naribanim parmezanom, po želji.

Kiseli špinat s limunom i tjesteninom

Zlatni češnjak, čili, limun te hrpe povenulog zelenog povrća u laganom umaku na bazi jogurta odijevaju tjesteninu po vašem izboru – najbolji su izbor špageti ili linguini. Integralna riža ili kvinoja zadovoljavajuća su alternativa u ovom slasnom jelu punom vitamina. Idealan je mladi špinat, iako možete koristiti obični špinat ili mladu blitvu, oboje bez stabljika i nasjeckani. Ako koristite vrećicu prethodno opranog mladog špinata, super je jednostavno grubo ga nasjeckati, ostavivši ga u vrećici i kroz nju ga škarama nasjeći u nekoliko komada.

za 4 osobe

priprema 10 minuta

kuhanje 15 minuta

Sastojci:

  • kuhinjska sol
  • 400 g tjestenine po izboru
  • 450 g ( šalice) običnog jogurta
  • 6 žlica kukuruznog brašna (kukuruznog škroba)
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 5 – 6 tanko narezanih češanja češnjaka
  • 1 žličica pahuljica čilija, ili po ukusu
  • 300 g krupno narezanog mladog špinata
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 2 žličice limunovog soka

Opcije:

Na kraju dodajte tostirane listiće badema ili smrvljeni feta sir za dodatne bjelančevine. Dodajte vrhnje s 20 % mliječne masti ili grčki jogurt da biste dobili bogatiji umak, iako jogurt s niskim udjelom masti (5 % masti) ovdje čini čuda.

Priprema:

1. Pustite da veliki lonac pun slane vode prokuha pa kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.

2. Stavite jogurt u tavu, dodajte kukuruzno brašno i dosta morske soli te papra pa miješajte dok ne bude ujednačeno. Stavite sa strane.

3. Ugrijte veliku tavu za prženje na srednje jakoj vatri. Dodajte ulje pa češnjak i pržite dok češnjak ne otpusti miris i blago pozlati.

4. Dodajte pahuljice čilija pa ulijte mješavinu s jogurtom. Stalno miješajte i čim se počne kuhati, počnite dodavati nasjeckani špinat, šaku po šaku, puštajući ga da povene u umaku. Čim se špinat sjedini s umakom, maknite tavu s vatre pa umiješajte limunovu koricu i sok. Probajte treba li još začina.

5. Ocijedite kuhanu tjesteninu pa je vratite u tavu i dobro promiješajte s umakom. Odmah poslužite. Alternativno, poslužite umak na tjestenini ili žitaricama koje ste odabrali.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije