nakon brojnih problema stiglo konačno rješenje

Domaća tvrtka Muehlbauer pobijedila 
na natječaju za izradu putovnica u BiH

06.03.2018.
u 12:00

Prekid u izdavanju putovnica ugrozio bi osnovno pravo građana na slobodu kretanja, bilo bi narušeno povjerenje u dokumente Bosne i Hercegovine i eventualno u pitanje dovedeno održavanje bezviznog režima, a materijalna šteta koju bi pretrpjeli građani i državni proračun bila bi ogromna, piše Večernji list BiH. No, čini se kako je kriza s putovnicama konačno izbjegnuta. Naime, domaća kompanija Muehlbauer pobijedila je u natječaju za nabavu knjižica za putovnice, i to nakon brojnih problema.

Natječaj domaćoj tvrtki

Žalbu kompanije Gemalto S. A. Ured za razmatranje žalbi odbio je kao neosnovanu. Tako je i službeno stavljena točka na špekulacije o novoj krizi s putovnicama u BiH.

Podsjećanja radi, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) raspisala je drugi natječaj (ponude je trebalo dostaviti do 20. srpnja 2017. godine) za nabavu knjižica za putovnice, i to nakon brojnih problema u ranijem kašnjenju s isporukom putovnica, a upravo ovih dana istječe jednogodišnji ugovor s tvrtkom Muehlbauer. Francuska kompanija Gemalto dva puta se žalila, prvo na tekst natječajne dokumentacije, a nedavno na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Okvirni sporazum s izabranim ponuđačem bit će potpisan na razdoblje od četiri godine, a vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi oko 25,6 milijuna KM. Iz Muehlbauera su kratko poručili da ništa neće komentirati dok se cijeli postupak ne dovede do kraja, a da će oni, kao i do sada, svoje obveze izvršavati u skladu s ugovorom.  U skladu s planom javnih nabava Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH za 2017. godinu, raspisan je natječaj za nabavu knjižica za putovnice.

Plaćanje po broju putovnica

Riječ je o otvorenom međunarodnom postupku (trajanje okvirnog sporazuma je četiri godine), a vrijednost predmetne nabave je 25,641.025,65 KM bez PDV-a, kazali su iz IDDEEA-e. Važeći ugovor koji istječe ovih dana potpisan je na 12 mjeseci, a Muehlbauer se obvezao da će isporučiti maksimalno 550.000 knjižica za putovnice. Vrijednost tog ugovora je 11 milijuna KM, s tim da će Muehlbaueru biti isplaćeno onoliko novca koliko izradi putovnica. Dakle, građani konačno mogu odahnuti i prestati razmišljati o skupom izdatku za žurno dobivanje putovnica. Naime, u vrijeme nestašice “plavih knjižica” tijekom prošle godine broj skupocjenih hitnih putovnica značajno je povećan. Podsjetimo, od 22. ožujka do 19. svibnja izdane su nevjerojatne 6504 putovnice po hitnoj proceduri uz cijenu od 250 maraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?