SAVJETI TRUDNICAMA

Doktorica Gligić: Ako planirate bebu, evo koje je cjepivo sigurno i kada da ga primite

23.01.2021.
u 20:44

Kinesko cjepivo je mrtvo cjepivo i ako zakačite virus, a u sebi imate isti taj mrtav virus vi ćete „složiti“ antitijela i imati zaštitu, kaže Gilić

Smijemo li primiti cjepivo protiv koronavirusa ukoliko planiramo bebu – jedno je od čestih pitanja. 

Stručnjaci su već objasnili kako se nijedno od tri cjepiva: Pfizer – BioNTech, Sputnik V i Sinopharm ne preporuča trudnicama i dojiljama, da je one mogu primiti samo uz sopstvenu suglasnost. 

Virusolog Ana Gligić za eKliniku objašnjava kako trebaju razmišljati sve buduće mame, sve one koje tek planiraju potomstvo.

Iskustva sa variolom su veoma značajna

Da li ako planiramo bebu, smijemo li primiti cjepivo, koje, i kada?

- Najprije da podsjetimo – trudnica koja je u prvom tromjesečju, ne treba primati, niti piti ni lijekove niti antibiotike, osim ako nije „stani pani“, i to isključivo uz savjet liječnika. E sada, najbolje je da vam ispričam i ovo. Mi smo ispitivali tu nesretnu variolu i kod trudnica koje su tada cijepljene. Uzimali smo kiretažni materijal iz Zemunske bolnice, a bilo je oko 200 kiretaža. Ja sam pokušala izolirati virus, ali ga nije bilo. Nismo imali nikakve alarmantne rezultate, čak ni taj živi variola virus koji je bio u cjepivu, nije ništa ostavio. Drugo, tretirali smo krv iz pupčanika prilikom porođaja novorođenčadi cijepljenih majki. Analizirali smo i krv majke i krv iz pupčanika djeteta. Našli smo da dijete ima do četiri puta više antitijela za cijepljeni virus nego majka. Znači, priroda se na neki način pobrinula da zaštiti plod, dala mu je veći imunitet nego što je majka imala. To je bio slučaj, dakle, sa cjepivom protiv variole – kaže Gligić.

Korona se još ispituje

Rezultati ovog istraživanja, kaže Gligić, publicirani su prošle godine. 

- Zato nam je rad koji smo objavili prošle godine pročitan 1.500 puta. Trebalo je dugo vremena da se to publicira, i taj rad je velika pomoć i za ovu pandemiju, ali mi ovaj virus ne znamo. Ne znamo što će još napraviti. Nedovoljno je ispitan, a i neka cjepiva su, također, nedovoljno ispitana na trudnicama. Ali, ono što ja od travnja govorim jeste da klasično cjepivo na cijeli virus, mrtav i oslabljen – treba unijeti. Zato što imamo iskustvo sa polio cjepivom protiv dječije paralize koje je suzbilo virus, svela ga na minimum. Ja propagiram takvo cjepivo. Ova ostala cjepiva mogu se pokazati kao veoma dobra, naravno, ali nemaju dovoljno ispitivanja kod trudnica i djece, jer je malo vremena prošlo – objašnjava Gligić.

Kineska cjepivo je možda manje efikasno

Dr Gligić kaže da je kinesko cjepivo upravo takvo, „mrtvo“ od cijelog virusa. 

- Kinesko cjepivo je mrtvo cjepivo i ako zakačite virus, a u sebi imate isti taj mrtav virus vi ćete „složiti“ antitijela i imati zaštitu. Možda ta zaštita kod kineskog cjepiva nije 90 posto, ali je zaštita! Nećete strašno da se razbolite ako zakačite virus, možda ćete uzeti čaj i aspirin i to je to. Iako je manja zaštita, ona je ipak zaštita. Za sada je na tržištu, po meni, to je cjepivo najbolje. Ako se žena koja planira potomstvo, cijepi mrtvim cjepivom – 21 dan poslije druge doze, virus je eliminiran iz tijela. Eliminirat će ga antitijela koja će se stvoriti. Prema tome, poslije, mjesec – dva od cijepljenja, žena koja planira bebu, neće imati ništa od tog sastava cjpiva u organizmu – imat će samo antitijela, tako da od tada može da planira potomstvo. S druge strane, korona je može napasti za vrijeme trudnoće, pa više rizikuje ako se ne cijepi. Tako ja mislim – kaže dr Ana Gligić i dodaje da je ipak izbor cjepiva osobna stvar i da ona može samo da objasni kakvo je koje cjepivo, ali ne i da posavjetuje koje cjepivo da primimo.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?