Politički odnosi na svim razinama

Dok je na razini BiH blokada, u FBiH savezi “po potrebi”

19.01.2022.
u 21:23

I dok na razini države, a poglavito u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, postoji javna i neskrivena blokada predstavnika srpskog naroda koji ne sudjeluju u donošenju odluka, Vijeće ministara radi, a to su potvrdile nedavne sjednice, bez velikih prepreka, potvrđujući time svu kompleksnost, a ponekad i nelogičnost domaćih političkih prilika i odnosa, piše Večernji list BiH. S druge pak strane, na razini Federacije situacija je još i složenija, pa tako, dok Vlada radi u punom kapacitetu, usvajajući različite odluke i zakonska rješenja, u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH vlada prava konfuzija u kojoj se većine formiraju od točke do točke uz jednu iznimku - kada treba preglasati Hrvate, uglavnom su sve bošnjačke stranke u privremenoj “koaliciji”.

Složena situacija

Kada je riječ o Federaciji BiH, na sceni je već dulje prilično specifična situacija, a koja se, možda više nego igdje, manifestira kroz promjenjivost parlamentarne većine unutar Zastupničkoga doma. Mladen Bošković, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, u razgovoru za Večernji list upozorio je na nekoliko prilično jasnih situacija koje pokazuju koliko je zapravo složeno stanje. - Činjenica je da nema stabilne parlamentarne većine. Činjenica je da se ona formira od točke do točke. Činjenica je da, kada god treba preglasati Hrvate u Zastupničkom domu, oni to jednoglasno urade - upozorio je Bošković dodavši kako je ovo pravo, činjenično stanje, a sve mimo toga bilo bi političko nadmudrivanje. Bošković je naglasio i kako bi bošnjačke stranke rado radile tako da sve radi Zastupnički dom, odnosno da nema Doma naroda. U kontekstu Doma naroda, Bošković kaže kako je tamo zapravo još slabija parlamentarna većina, odnosno broj ruku za stabilnu parlamentarnu većinu. Istodobno, Vlada Federacije, a to je vidljivo iz dinamike usvajanja odluka, radi dobar posao kada je riječ o usvajanju različitih odluka i zakonskih rješenja, no zbog prilično nestabilnog stanja na bošnjačkoj političkoj sceni u Parlamentu FBiH, sve te odluke i zakoni nemaju dovoljan stupanj protočnosti. Tako su na čekanju i neki važni zakoni za lokalnu samoupravu, poput novog zakonskog rješenja o građevinskom zemljištu.U toj promjenjivosti jedina konstanta zapravo je prisutna na hrvatskoj političkoj sceni s obzirom na to da legitimni zastupnici hrvatskog naroda i Klub HNS-a, predvođen HDZ-om BiH, djeluju kompaktno od samog početka. Na bošnjačkoj sceni postojao je pak niz preslagivanja.

Pitanje Parlamenta

S druge pak strane, na razini države trenutačno vlada, u najmanju ruku, čudna situacija - Vijeće ministara počelo je funkcionirati, pa su tako na sjednici sredinom prosinca sve odluke usvojene jednoglasno, a ticale su se uglavnom ekonomskih pitanja, poput carinske tarife i financiranja projekata. Krajem prosinca uslijedila je još jedna sjednica na kojoj je usvojen niz odluka koje su se odnosile na ekonomiju, počevši od projekta unaprjeđenja otpornosti i konkurentnosti sektora poljoprivrede. No, nedostaje zakonskih rješenja, a što je i logično jer srpski predstavnici ne sudjeluju u radu Parlamenta BiH koji te zakone treba potvrditi. Milorad Dodik nedavno se osvrnuo upravo na rad na razini BiH, kazavši kako će srpski predstavnici na sjednice samo onda kada procijene da je to potrebno i od interesa za RS. - Poštovat ćemo odluke Narodne skupštine RS-a - navodi Dodik. Kada se svemu doda i situacija u kojoj svjedočimo velikoj političkoj krizi, kojoj se ne nazire kraj, jasno je da pitanje parlamentarnih većina postaje opterećeno brojnim neriješenim pitanjima na političkoj razini.

U cijelom spektru odnosa i razina vlasti primjetno je kako jedini pozitivni primjeri dolaze sa županijske razine, gdje postoje određena stabilnost i protočnost u odnosu vlada i zakonodavnih tijela, odnosno skupština. A posebno je to izraženo u nekoliko stabilnih županija u kojima su dobro posloženi odnosi koalicijskih partnera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?