koalicija SNSD-DNS-SP

Dodik: Znaju se imena svih kandidata, ali još nije trenutak da se objave

30.03.2018.
u 14:26

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika RS-a na narednim izborima se zna, tvrdi lider SNSD-a Milorad Dodik, ali dodaje da još nije trenutak da ga priopći.

- Dobro se znaju imena za svako mjesto. Ali, naše je pravo da odredimo trenutak kada ćemo to priopćiti - rekao je Dodik ističući da će njegova straka predložiti kandidate i za predsjednika entiteta RS i člana Predsjedmištva BiH.

Naveo je da će ova koalicija o kandidatima zajedno odučivati i priopćiti.

Po danas potpisinom koalicijskom sporazumu, preostale funkcije u RS-u, u Narodnoj skupštini, Vijeću naroda i Vladi RS-a te na razini BiH, ukoliko osvoje vlast, podijelit će tako da će, bez obzira na rezultate izbora, učešće predstvnika SP u vlasti biti na razini 10 posto, a 15 posto za DNS.

Potvrdio je da bazična raspodjela 100 posto vlasti ostaje trajna i ne može se mijenjati uvođenjem novih političkih subjekata.

- Ukoliko se uvode taj novi politički subjekt u vlast, idu na kvotu stranke koja s njim pravi sporazum – rekao je Dodik.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić  tvrdi da im nije prioritet što tko dobiva od funkcija, te da se samo, ako su sve funkcije na svim razinama usklađene dobiva dobar rezultat.

-Sada vidimo kako funkcinonira vlast na razini BiH, jer nisu usklađene funkcije s onim u RS - naveo je Pavić. 

Stoga je, kaže, važno da koalicija dobije vlast na obe razine kao i pojedinačne funkcije, a unutar sebe će znati da se dogovori o podjeli ostalih funkcija. 

U Sporazumu je predviđeno da, nakon ove dvije pojedinačne funkcije, za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH, onaj tko bude imao najviše glasova predlaže funkciju koju bi on želio. Ali tome ne treba pridavati veliki značaj - ustvrdio je Pavić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?