Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dodik: SNSD i HDZ odlučni obraniti koncept konstitutivnosti naroda

13. veljače 2020. u 18:35 5 komentara 811 prikaza
Foto: Fena
Pogledajte galeriju 1/2

Lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik danas su na sastanku u Istočnom Sarajevu razgovarali o aktualnim temama, među kojima su pitanje konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini, odluka Ustavnog suda BiH i Izborni zakon BiH.

Na konferenciji za medije, nakon sastanka, Dodik je ukazao na važnost formiranja vlasti na razini BiH, odnosno o procesu konstituiranja Vijeća ministara BiH koji još nije završen.

- HDZ i mi zajedno, duže vrijeme dijelimo iste vrijednosti. Veoma je važno reći da treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona u dijelu koji će jamčiti da konstitutivni narodi mogu i moraju biti jedini legitimni za izbor svojih političkih predstavnika i mi se s time slažemo  - kazao je Dodik.

Mi ćemo, dodao je, u dogledno vrijeme predati prijedlog tog zakona, kao što ćemo predati i prijedlog zakona o tome na koji način eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda. 

- Ja sam naše prijatelje upoznao s odlukom političkog rukovodstva Republike Srpske da će obustaviti odlučivanje u organima BiH. To podrazumijeva da se neće odlučivati ni o bilo čemu sve dok ove dvije točke ne budu riješene. U tom pogledu smatram da je ovo jedan od važnih trenutaka BiH – kazao je Dodik.

Smatra da je sve što je međunarodna zajednica uradila u prethodnom vremenu "dovelo do urušavanja konstitutivnosti naroda, da bi se gradila neka država bh. građana“.

Po njegovim riječima, SNSD i HDZ su odlučni da obrane koncept konstitutivnosti naroda, te pojasnio da je konstitutivnost demokratski, civilizacijski koncept koji podrazumijeva uvažavanje realnosti u BiH, te da je svako nametanje "idealnih formi, kakve su bile u posljednjih 20 godina od strane stranaca, dovelo BiH u bezizlaznu situaciju".

- Uvjeren sam da će ovaj prostor ostati miran, ali politička rješenja trebaju dobit šansu i ne smiju ničim biti uvjetovana - istaknuo je Dodik.

  • Lloyd Grubo Cenzuriran:

    Za tu bzgru SNSD i HDZ konstitutivnost je da oni budu povlasteni? Oni to zovu « jednakopravni », da onaj koga izabere 60k bira vise uhljeba nego onaj koga bira 600k i kojinuolacuju 75% svih placenih poreza?

  • Lloyd Grubo Cenzuriran:

    3 stranca, 2 Bosnjaka ( populacija 2,2 miliona), 2 posrbljena (populacija 800 000) i 2 pohrvacena (populacija 400 000) i sad bi manjinci da istjeraju strance pa da preglasavaju Bosnjane? Nema od toga nista Mike. Djaba si krecio.

  • Lloyd Grubo Cenzuriran:

    Ne razumijem, ako odu stranci, da li to znaci da bi onda Bosnjaci koji su brojniji od svih manjina zajedno imali isti broj sudija kao pojedinacno manjine, pa bi ih Covic i Dodik redovito preglasavali? Nema od toga nista, stranci ... prikaži još! u ustavnom sudu BiH ostaju fok se ne vrati RBIH.