Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dodik: Republika Srpska ne želi rat niti izlazak iz Bosne i Hercegovine

22. travnja 2021. u 13:35 1 komentara 611 prikaza

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, na press-konferenciji održanoj povodom današnjeg posjeta Banjoj Luci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Vlade i Skupštine te zemlje, optužio je "politiku Sarajeva" za izostanak suradnje s Republikom Srpskom (RS) te za zahtjeve o ukidanju tog entiteta i eliminaciju njegove institucionalne snage.

Između ostalog je kazao da je "Sarajevo potpuno bolesno u političkom pogledu" i da su izjave llidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegović nakon aktualiziranja teme „non paper“ nešto što je "nama poznata ideologija".

- Ni mi ni Srbija nismo izazvali, plasirali „non paper“, to je došlo sa strane. A mi ne želimo nikakakv sukob, eksces, pa ni na individualnoj razini - kazao je Dodik.

On ističe da Sarajevo "očigledno drukčije misli" dodavši da ne želi polemizirati dalje u ovoj priči s Izetbegovićem i da je Bosna i Hercegovina podijeljena na entitete, jer je tako povijest učinila.

Više puta je ustvrdio da Republika Srpska ne želi rat niti izlazak iz Bosne i Hercegovine. U kontekstu eventualnog razdruživanja, što bi, po njegovim riječima, uzrokovala isključivo loša politika Sarajeva, Republika Srpska bi otišla s 49 posto pripadajućeg teritorija Bosne i Hercegovine.

Po Dodikovim riječima, Republika Srpska i dalje nastoji afirmirati daytonski princip „slovo Daytona“, kako je dodao, te nikad neće povući nijedan ratni potez vezano za njen status.

Rezimirajući današnje razgovore s Vučićem i drugim predstavnicima vlasti Republike Srbije, on je između ostalog naveo izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd i druge projekte kao što je hidroelektrana na Drini i izgradnju kompleksa Gradina u spomen srpskim žrtvama logora Jasenovac.

Tvrdeći da on, za razilku od političara iz Sarajeva, ne odbija rad na zajedničkim projektima, pozvao je na realizaciju programa putne infrastrukture i drugih poslova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je na ovoj press-konferenciji da je Bosna i Hercegovina treća izvozna destinacija za Srbiju, trgovinski partner broj sedam, dakle veoma važan partner.

On tvrdi da trgovinska razmjena dviju zemalja može biti značajno veća ove godine u odnosu na prošlu, a u kontekstu savjeta za suradnju Srbije i Republike Srpske, napominje da je bitno, čuvajući mir i stabilnost, razvijati ekonomije i osigurati ljudima budućnost kako bi znali da rat nije perspektiva već zajednički rad.

Vučić je, kao i Dodik, najavio financijsku pomoć Srbije u realizaciji razvojnih projekata u četiri općine u Bosni i Hercegovini - Drvaru, Kostajnici, Dubici i Nevesinju.

Aktualni su i razgovori, dodao je, o izgradnji aerodroma u Trebinju, za što, po procjeni Srbije, treba izdvojiti od 98 do 100 milijuna eura, a od čega bi Srbija izravno investirala u omjeru 73-75 posto, što nisu i jedini potrebni troškovi u kojima bi sudjelovala.

Ulaganjem značajne sume Srbija bi pokušala priskrbiti veliku korist realizacijom tog projekta, kako Republici Srpskoj odnosno Bosni i Hercegovini,  tako i sebi kao vlasniku objekta, rekao je Vučić.

Govoreći o značaju izgradnje putne komunikacije između Beograda i Sarajeva, on ističe da je razagovarano i o nečemu što je izuzetno značajno za građane Republike Srpske  - izgradnji autoputa do Bijeljine i mosta preko Save, za što Srbija želi izravno uložiti 100 milijuna eura od potrebnih 136 milijuna.

Objašnjavajući zašto je njegova zemlja spremna na toliku pomoć, Vučić tvrdi da to čini u interesu povezivanje regije, pripadnika različitih naroda, kao i Srba.

Predsjednik Srbije rekao je i da ta zemlja ima najviše stranih investicija u regiji, što joj je omogućilo rast plaća i mirovina više nego kod susjeda.

Kad je riječ o izgradnji spomen-područja Gradina, predsjednik Srbije navodi da svako dijete iz Srbije treba naučiti što se u prošlosti desilo njihovim sunarodnjacima u Jasenovcu i da, ne šireći mržnju, bude očuvana kultura sjećanja.

Prema Vučićevim riječima, njegovoj zemlji je „strahovito važna“ suradnja u borbi protiv organiziranog kriminala i korupacije, a u kontekstu relacija s Republikom Srpskom, najavio je da predstoji dosta posla, između ostalog na planu očuvanju jezika i pisma, u vidu sličnih ako ne i istih zakona.

Na molbu novinara da prokomentira izjavu Bakira Izetbegovića povodom „non papera“, Vučić je kratko odgovorio da Srbija želi najbolje moguće odnose i da joj ne pada na pamet razmišljati o sukobima.

Na ovoj press-konferenciji je najavljeno i da će predsjednik Srbije danas biti počastvovan dodjelom Ključa Grada Banja Luke.

Prethodno je Milorad Dodik kazao da je ovaj posjet Aleksandra Vučića i drugih zvaničnika Srbije, za Republiku Srpsku najznačajnija ikada i da su sve teme razgovora bile u kontekstu specijalnih veza.

  • Habuhabuhabu:

    Ako negdje neko bude išao, ići će za Dedinje. Mada bi i to moglo postati upitno.