O SASTANKU U ZAGREBU

Dodik: Odlučni smo zaštititi prava Hrvata i to suprotstaviti građanskom konceptu koji ne donosi stabilnost BiH

18.09.2020.
u 11:14

Da bi zaštitili njihova kolektivna prava, moraju zaštititi i konstitutivnost nas, Srba, sviđalo se to njima ili ne, rekao je Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je za "Pink" da je s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom RH Andrejem Plenkovićem otvoreno razgovarao o brojnim pitanjima i pitanjima u BiH za koja je Hrvatska zainteresirana.

- Hrvatska je, kao i Srbija, potpisala Daytonski mirovni sporazum pa je, samim tim, i jamac provođenja tog sporazuma. Međunarodna zajednica je putem Vijeća za implementaciju mira u BiH izbacila i Srbiju i Hrvatsku iz procesa odlučivanja o Bosni i Hercegovini i na taj način diskvalificirala da se na pravi način odlučuje, konsenzusom. U to vijeće je ušla i Turska, koja promovira interese muslimana - rekao je Dodik.

Podsjetio je da još nije formirana Vlada Federacije, što najviše pogađa Hrvate, jer nisu u stanju dobiti pomoć i ono što im pripada. Rekao je da je Hrvatima u Vladi Federacije BiH uskraćeno pravo da ne budu preglasani i da je to "uradio Ured visokog predstavnika u BiH".

- To je sve frustriralo Hrvate. Onda se Hrvatskoj dogodilo i to da se, u procesu ulaska u Europsku uniju, Hrvatska morala odreći utjecaja i pomoći Hrvatima u BiH i da tu pomoć svede na humanitarno-socijalnu dimenziju. I to je upravo razdoblje kada su muslimani u BiH najviše uradili na razvlašćivanju Hrvata od strane muslimana - kazao je.

Dodik je naveo da je to iskoristila i međunarodna zajednica kako bi promovirala princip građanske Bosne i Hercegovine u kojoj bi vladao princip jedan čovjek - jedan glas, koji bi omogućio potpunu dominacijiu Bošnjaka, "a mi ostali, Srbi i Hrvati bi bili nekakva raja".

Dodik je kazao kako je takve tendencije prepoznala vlast u Zagrebu, što je zaključio iz razgovora s Milanovićem i Plenkovićem.

- Prvi put sam jučer u Zagrebu od svojih sugovornika čuo interes da se zaštiti konstitutivnost Hrvata, a da bi zaštitili njihova kolektivna prava, moraju zaštititi i konstitutivnost nas, Srba, sviđalo se to njima ili ne. Kao što smo i mi odlučni zaštititi kolektivna prava Hrvata u RS-u i to suprotstaviti individualno-građanskom, liberalnom konceptu, koji ne donosi nikakvu stabilnost Bosni i Hercegovini. Jučer sam prvi put čuo i kritike na rad visokog predstavnika u BiH i značajno je da je to došlo od predsjednika i premijera jedne zemlje članice Europske unije i NATO-a, koji su rekli da je visoki predstavnik učinio zlo u Bosni i Hercegovini - rekao je, između ostalog, Dodik za TV "Pink".

Komentara 15

EP
Epil
21:48 18.09.2020.

Svi vi koji Dodika dižete u nebesa, samo se sjetite kako je "zaštitio" prava Hrvata Bos. Posavine! Od 250.000 Hrvata koji su prije rata tamo činili većinu, nema ih tamo sad niti 2.500 staraca od kojih i psi imaju veća prava....

IJ
I ja tebi
06:41 19.09.2020.

Ako će se gledat pošteno Dodig je pet puta iskreniji od Izetbegovića i onih oko njega. Jedino rješenje je u tome da se mjenja izborni zakon ako ne onda Hrvatima ne preostaje drugo nego da proglase HB pa kud puklo da puklo. Ovaj način kojim se koristi političko Sarajevo nije samo da je pokvaren već toliko smrdi da je stvarno prešao sve granice. Birati dva predsjednika i još prijeti da bi mogli ići na niže razine vlasti. Nek nam Bog bude na pomoći svima .

HA
Habuhabuhabu
12:58 18.09.2020.

Veliki je i nepremostivi problem sto medju Hrvatima ima onih koji bi da su gradjani dok medju gradjanima nema onih koji bi htjeli da su Dodikovi Hrvati. Zalost koliko se muci, a nigdje ne stize.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?