Lider SNSD-a

Dodik: NSRS će utvrditi prijedlog razgovora s Federacijom BiH

Fena
18.09.2019.
u 16:31

SNSD smatra da, ako se situacija u BiH ne bude odvijala u smislu poštivanja izvornog Daytona, treba primjenjivati odredbe Ustava BiH o građanskim pravima i slobodama, gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje, rekao je Dodik

Glavni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predložio je danas da se održi sjednica Narodne skupštine na kojoj će biti utvrđen prijedlog da se s Federacijom BiH razgovara o zakonima o obrani, Visokom sudskom i tužiteljskom  vijeću BiH te neizravnim porezima, kao i da treba primjenjivati odredbe Ustava BiH o građanskim pravima i slobodama, gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je kazao da za te oblasti postoje samo određene odluke Narodne skupštine, a da su sve druge, poput Obavještajno-sigurnosne službe, Agencije za istrage i zaštitu BiH formirane mimo Ustava i suglasnosti RS.

 - To treba smatrati privremenim i ne mogu se prihvatiti kao trajno rješenje i smatramo da parlament RS treba da formira izaslanstvo koje bi s kolegama iz Federalnog parlamenta obavilo raspravu i vidjeli na koji način ta pitanja mogu da budu riješena. Ako se odbiju aktivnosti na tom planu, Glavni odbor SNSD-a će tražiti da se svi zakoni i odluke, koji su doneseni pod pritiskom visokog predstavnika, pa čak i one koje su izglasane u parlamentu, ne smatraju validnim - dodao je on.

Na sjednici Glavni odbor je usvojio 64 zaključka o različitim oblastima, kao svoj osvrt na politička pitanja i stanje u RS i BiH, odnos prema ekonomskim pitanjima te pitanjima vezanim za demografski razvoj, te obrazovanje.

- Posebno smo preferirali odnos prema političkim pitanjima, a vezano za intervencionizam međunarodne zajednice, gdje je Glavni odbor SNSD-a potvrdio da je uvođenje bonskih ovlasti bilo mimo Ustava i nije bilo u skladu s međunarodnim sporazumom te da sve što je proizvedeno na bazi bonskih ovlasti ne može biti definitivno, već se smatra privremenim. Želimo da se obavi rasprava u okviru činjenice da je RS strana i da zajedno s Federacijom BiH može da raspravlja o svim tim pitanjima – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Odbacili su sve nametnute odluke visokog predstavnika te, kako je dodao, traže dijalog u okviru BiH o svim pitanjima koja su ranije bila predmet intervencije međunarodne zajednice, prvenstveno u vezi sa zakonima koji su mijenjali sistem nadležnosti u BiH te doveli do toga da, kako je ustvrdio, RS ostane bez svojih 69 nadležnosti.

- Glavni obor SNSD-a smatra da nema mogućnosti da se raspravlja o tome da se u Ustav ugrade oblasti kao što je obrana, sigurnost, pravosuđe, fiskalni sustav, a zakoni kojima su regulirane te oblasti nisu u skladu s Ustavom BiH – istaknuo je on.

Kaže da odbacuju prijedloge SDA o formiranju republike BiH, te da se izvrši njena teritorijalna transformacija i u tom pogledu definira stari glavni grad BiH.

- To su za nas neprihvatljivi pristupi, urušavanje Daytonskom mirovnog sporazuma, antiustavna djelatnost i to ugrožava mir u BiH. Stoga SNSD smatra da, ako se situacija u BiH ne bude odvijala u smislu poštivanja izvornog Daytona, treba primjenjivati odredbe Ustava BiH o građanskim pravima i slobodama, gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. Definitivno je jasno da u ustavu BiH postoji odredba o samoopredjeljenju i da je treba na pravi način čitati i u tom pogledu afirmirati – rekao je Dodik.

Predsjednici parlamentarnih stranaka iz RS će u subotu razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a vjeruje da će ta zemlja, kao potpisnica Daytonskog sporazuma zatražiti izvještaj o radu visokog predstavnika, od čijeg rada će tražiti da se ograde zemlje potpisnice tog sporazuma, kao i da traže ukidanje OHR-a.

Za idući tjedan  najavio je sjednicu Predsjedništva SNSD-a, a zatim očekuje i pripremljen materijal za zasjedanje Narodne skupštine o spomenutom pitanju.

Kaže da je sinoć razgovarao s liderima SDS-a i PDP-a Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem te da je cilj da imaju zajednički stav za obranu interesa RS.

Dodik je o zahtjevima vladajuće većine za smjenu potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Senada Bratića rekao je to logičan zahtjev nakon što je podržao Programsku deklaraciju SDA na nedavnom kongresu te stranke i nije se "ogradio od stavova uperenih protiv RS, gdje prima plaću".

- SNSD ne misli da sa SDA radi bilo koje poslove - rekao je on i potvrdio da će SNSD predložiti svog kandidata za potpredsjednika NSRS iz bošnjačkog naroda.

Glavni odbor SNSD-a je izabrao Željku Cvijanović, Radovana Viškovića, Nikolu Špirića, Nebojšu Radmanovića i Igora Radojičića za potpredsjednike stranke, dok je Luka Petrović ponovo izabran za generalnog tajnika stranke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije