Član Predsjedništva BiH

Dodik: Džemper koji se zove BiH, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, pokušava se rasparati u dijelu RS

milorad dodik
PIXSELL
20.06.2022.
u 12:48

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, na početku današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u Banjoj Luci, kazao je da bi potpisivanje sporazuma između BiH i Velike Britanije o partnerstvu, trgovini i suradnji bilo štetno po interese Republike Srpske.

Prema njegovom obrazloženju, sporazum bi značio “neprijateljski posao prema RS-u”, između ostalog bi dozvolio uvoz roba bez poreza i carina, a bez mogućnosti pariteta, što bi štetilo domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji u RS-u.

Uz taj i više drugih razloga protiv potpisivanja sporazuma, Dodik navodi također da je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown donio više odluka štetnih po RS i da današnja britanska vlast “podržava Ashdownov posao”.

- Pokušava se džemper koji se zove Bosna i Hercegovina, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ponovno rasparati u dijelu koji se zove Republika Srpska - rekao je Dodik pozivajući članove Skupštine da podrže njegov veto na odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesenu 8. lipnja bez konsenzusa, uz njegovo protivljenje.

Današnja posebna sjednica NSRS-a sazvana je na Dodikov zahtjev upravo zbog te odluke Predsjedništva BiH, koja nalaže pokretanje postupka pregovora između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i suradnji.

Proglašavajući je štetnom po vitalne interese Republike Srpske, jednog od bh. entiteta, Dodik je ubrzo po donošenju te odluke zatražio i izjašnjavanje entitetske skupštine čija sjednica se održava danas. U dosadašnjem dijelu, Dodikovi politički istomišljenici su potvrdili njegove razloge protiv sporazuma, dok je Senad Bratić, uime Koalicije "Zajedno za BiH" izjavio da neće podržati Dodikov zahtjev jer ne želi saučestvovati u blokiranju trgovinskih odnosa s drugim međunarodnim subjektima.

DNS se također izjasnio da neće podržati predloženi Dodikov veto.

Prema obrazloženju pojedinaca iz opozicije, Dodikov zahtjev u ovom slučaju je licemjeran budući da su pregovarači na nedavnom sastanku u Bruxellesu pristali na više stvari štetnih za Republiku Srpsku.

Milorad Dodik je od travnja pod sankcijama Velike Britanije zbog pokušaja narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine, kako je tada obrazloženo iz britanskog veleposlanstva u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije