član Predsjedništva BiH

Dodik: BiH ruši koncept suživota jer u unitarnoj zemlji, kakvu žele, nema suživota

milorad dodik
Josip Regovic/PIXSELL
10.01.2022.
u 17:15

“Za nas Srbe je BiH velika nevolja i regresija – u njoj ne možemo vidjeti nikakav progres, ali prihvaćamo činjenicu da je ona sastavljena od dva entiteta, tri konstitutivna naroda, da ima Ustav koji poštujemo i nećemo moći odreći ga se. Samo takva BiH za nas ima smisla” naglasio je Dodik

Čan Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Brčkom da BiH, kao i sam pojam njenog opstanka, ruši koncept suživota jer nema suživota na mržnji koju muslimani imaju prema Srbima.

“Za nas Srbe je BiH velika nevolja i regresija – u njoj ne možemo vidjeti nikakav progres, ali prihvaćamo činjenicu da je ona sastavljena od dva entiteta, tri konstitutivna naroda, da ima Ustav koji poštujemo i nećemo moći odreći ga se. Samo takva BiH za nas ima smisla” naglasio je Dodik u izjavi novinarima nakon svečane akademije u Brčkom.

Dodik je rekao kako je priča o građanskoj BiH podvala, kao i ona 1992. godine – da se priča o apstraktnom čovjeku, a da se Srbi pretvore u građansku manjinu i da im se daju manjinska prava. 

“Samo luzeri i oni koji nemaju odnos prema narodu pristali bi na tako nešto. Mi ne pristajemo. Mi hoćemo da se poštuje Ustav i da dobijemo ono što je potpisano i što nam je dabno. Podvala je svima nama kada nas uporno optužuju da smo krivi za to što nećemo da se ostvare njihove želje” rekao je Dodik, prenosi N1.

On kaže kako ne vjeruje u budućnost BiH, nego u budućnost Republike Srpske, što je jednako stavu koji može čuti od kolega u Predsjedništvu BiH kada osporavaju RS.

“Oni su legalizirali da imaju pravo da nešto ne vjeruju, a ja moram vjerovati. Zato ja ne vjerujem i neću nikad. Zato što to nema smisla. Prođoše nam životi oko te besmislene ideje koja se zove BiH, umjesto da smo svi imali slobodu da se razvijamo i živimo jedni pored drugih” rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da BiH, kao i sam pojam njenog opstanka, ruši koncept suživota jer u unitarnoj zemlji, kakvu oni hoće, nema suživota.

“Nema suživota na mržnji koju muslimani imaju prema Srbima” rekao je Dodik.

Dodik je ponovio kako Srbi ne traže ništa osim onog što im je dano, a ako to ne bude moguće, kako kaže, Republika Srpska nije bez snage.

“Mi smo za stabilnost. Mi nemamo nijedan vojni plan, nijednu vojnu razrađenu aktivnost” naše akcije su političke i takve će ostati – rekao je Dodik između ostaloga. 

– Ostrašćenost muslimana da, uz podršku i asistenciju administracije predsjednika SAD Joe Bidena, navodno, sada “dohakaju” Republici Srpskoj neće se dogoditi. Јeste da je SAD moćna i da ne bi trebali imati problema s njom, ali kad već moramo imati problema, onda moramo reći da to nije isto kao što je nekada bilo i da upravo SAD asistira najžešćem ustavnom rušenju jedne zemlje, kao ovdje u BiH” rekao je Dodik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije