silovana kao dijete

Djevojka (17) legalno eutanazirana nakon što se više nije mogla boriti s depresijom

Foto: Instagram
1/2
04.06.2019.
u 18:00

Nekoliko dana prije smrti, svoju je odluku o eutanaziji javno podijelila na Facebooku...

Sedamnaestogodišnja djevojka koja je silovana kao dijete, legalno je eutanazirana prošle nedjelje. Noa Pothoven iz Arnhema u Nizozemskoj, patila je od teške depresije te se nije mogla nositi sa stanjem u kojem se nalazila. Eutanazirana je kod kuće uz pomoć klinike u njezinoj dnevnoj sobi, ležeći u bolničkom krevetu, a nekoliko dana prije smrti, svoju je odluku javno podijelila na Facebooku, piše Daily Mail.  

- Dugo sam se mislila hoću li podijeliti ovu odluku javno, te sam se na kraju ipak odlučila da hoću. Unutar maksimalno deset dana ću umrijeti. Nakon godina borbe, osjećam se kao da sam došla do kraja. Prestala sam piti i jesti, te osjećam da je moje stanje nepremostivo. Dišem, ali ne živim - napisala je Noa. 

Zamolila je svoje prijatelje da je ne odgovaraju od ovog čina jer je njezina odluka konačna. Eutanazija je legalna ako je u suglasnosti sa strogim pravilima sadržanim u nizozemskom zakonu iz 2002. godine. Ako liječnik zaključi kako je djetetovo stanje i bol nepremostivo, eutanazija je legalno izvediva. Za odluku joj prema nizozemskom zakonu, ako je osoba starija od 16 godina i ako ima suglasnost liječnika, ne treba i dozvola roditelja.  

 

 

Noa je prije smrti napisala i knjigu 'Winning or Learning' u kojoj progovara o temama depresije, anoreksije, psihičkog i fizičkog zlostavljanja. Poručila je kako je knjiga namijenjena svim ranjivim mladim osobama koji se bore sa životom.

Čak 6585 osoba je 2017. godine u Nizozemskoj odabralo eutaniziju kako bi umrli. Riječ je o 4,4 posto svih smrti u toj zemlji, pokazuju podaci Regional Euthanasia Review Committee, udruge koja pomno prati sve slučajeve eutanazije u toj zemlji. 

Nizozemski zakoni za eutanziju traže da se zadovolje sljedeći kriteriji: pacijent pati od nepodnošljive boli/patnje i nema mogućnosti za oporavak i poboljšanje; zahtjev za eutanaziju mora biti dobrovoljan i ne smije biti donesen pod utjecajem lijekova ili od osobe koja pati od mentalnog poremećaja; pacijent mora biti potpuno svjestan svoga stanja, prognoze i opcija; drugi, nezavisni liječnik mora potvrditi da su svi uvjeti zadovoljeni; smrt mora biti izvedena na medicinski dozvoljen način i uz prisustvo liječnika; pacijent mora imati minimalno 12 godina, a pacijenti ispod 16 godina trebaju i pristanak roditelja; nakon postupka eutanazije liječnik obavještava mrtvozornika o uzroku smrti. 

Eutanazija je osim u Nizozemskoj dozvoljena u nekim državama SAD-a, Kanadi i Belgiji, a u Veikoj Britaniji se stalno priča o legalizaciji, ali je postupak izvan zakona. 



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?