Ministarstvo civilnih poslova BiH

Direktnu nabavku cjepiva vrše vlasti entiteta i Brčko distrikta

CJEPIVO
31.03.2021.
u 08:16

Direktnu kupovinu cjepiva od proizvođača protiv koronavirusa mogu i trebaju vršiti nadležne zdravstvene vlasti entiteta i Brčko distrikta po istom principu kako nabavljaju i sva ostala cjepiva za redovito cijepljenje stanovništva - rečeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Na taj način je odgovoreno na upit Fene tom nadležnom državnom ministarstvu za nabavci cjepiva, budući da BiH na razini države nema ministarstvo zdravstva, o tome ima li namjeru BiH s razine države početi proces direktne nabavke cjepiva. 

Napominju da je Republika Srpska već započela nabavku cjepiva, a sve aktivnosti Ministarstva civilnih poslova vode se u skladu sa Ustavom BiH i važećim zakonima te su koordinirali nabavku kroz međunarodne mehanizme.

- Dodatno, vlasti na državnoj razini ne mogu stvarati financijske obveze drugim razinama vlasti - tvrde iz Ministarstva.

Uz konstataciju Fene da je od Vijeća ministara zatraženo da se pokrene proces direktne nabavke cjepiva od proizvođača Pfizer koji pregovara jedino s državama, iz Ministarstva ističu da će koordinirati sve aktivnosti koje se od njih zatraže i o mogućnostima, kao i do sada, informirati nadležne zdravstvene vlasti.

Na pitanje namjerava li Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva kao nadležne institucije, formirati tijelo koje bi se bavilo direktnom nabavkom cjepiva od proizvođača po uzoru na tijelo koje je oformila Vlada Federacije BiH, iz Ministarstva su kazali da oni samo koordiniraju aktivnosti u području zdravstva.

U Bosnu i Hercegovinu do sada je stiglo oko 90.000 doza cjepiva. U pitanju je 30.000 doza cjepiva Sinovac koje je donirala Republika Turska, iz COVAX mehanizma stiglo je 26.400 doza cjepiva AstraZeneca i 23.400 doza cjepiva Pfizera, a Republika Srbija je donirala BiH 10.000 doza cjepiva Covishield.

Federacija BiH je dobila 15.210 doza Pfizer cjepiva i 17.100 doza AstraZeneca cjepiva. Donacija iz Srbije je u cijelosti za Federaciju, dok je u okviru donacije Turske za Federaciju osigurano 17.980 doza Sinovac cjepivo. 

Republika Srpska je dobila 7.020 doza Pfizer cjepiva, 8.600 AstraZeneca cjepiva i 11.020 Sinovac cjepiva što je donacija Turske. Dodatno Republika Srpska raspolaže cjepivima koje je nabavila u skladu sa svojim nadležnostima putem direktne nabavke.

Brčko distriktu proslijeđeno je 1.170 komada cjepiva proizvođača Pfizer, 700 doza AstraZeneca i 1.000 doza cjepiva Sinovac iz donacije Turske.

Budući da u BiH nije osiguran dovoljan broj cjepiva, građani Bosne i Hercegovine iskoristili su mogućnost da se cijepe u susjednoj Republici Srbiji, ali se predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) zbog toga ne osjeća odgovornim iako kaže da nije sretan zbog takve situacije.

- Što se tiče mene i moje osobne odgovornosti to apsolutno ne stoji. U Bosni i Hercegovini je u ovom trenutku 80.000 cjepiva koja su stigla i sva ta cjepiva su stigle jedino kroz aktivnosti koje su provođene putem državnih institucija - tvrdi Tegeltija.

Kaže da je osnovni problem nedovoljne količine cjepiva činjenica da farmaceutske tvrtke ne poštuju svoje ugovore vezane za nabavku cjepiva, podsjećajući da je BiH u rujnu 2020. godine potpisala ugovor za nabavku cjepiva, a prije Nove godine su plaćene.

Naveo je da je u ovom trenutku, od 1.320.000 cjepiva koje su plaćene, isporučeno samo 50.000 s najavom da se isporuka cjepiva nastavlja u travnju također iz sustava COVAX.

Napomenuo je i to da su informacije u vezi isporuka dosta šture i da se često događalo da su pomjerani rokovi. Ponovio je da će do kraja ožujka u BiH stići 130.000 cjepiva - 50.000 putem COVAX-a, 30.000 iz Turske i 50.000 iz Kine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije