VRIJEDI PROBATI

Deset genijalnih ideja za maksimalno iskorištavanje male dnevne sobe

H&M Home
18.01.2021.
u 07:52

Možda je riječ o najstarijem triku u knjizi, ali stvarno djeluje. Jednostavno dodavanjem dodatnih ogledala možete odmah stvoriti iluziju većeg prostora

Ako tražite ideje za mali dnevni boravak,sigurno vam je cilj stvoriti ugodan prostor koji se vizulano doima većim, a jedan od najjednostavnijih načina da mala dnevna soba djeluje prostranije je dodavanje nježnih pastelnih tonova. Osim ovog trika, pobrojali smo ih još deset, prepisavši ih od dizajnera interijera kako biste izvukli najviše od svog prostora, piše Living.hr

1. Zamijenite svoj kauč za dvosjed

Glomazna sofa može brzo pojesti prostor dnevnog boravka, pa ako imate malu sobu, zapitajte se biste li se snašli s jednako dobro i s udobnim, ali daleko manje invazivnim dvosjedom? 2. Stvorite veći prostor pomoću ogledala Možda je riječ o najstarijem triku u knjizi, ali stvarno djeluje. Jednostavno dodavanjem dodatnih ogledala možete odmah stvoriti iluziju većeg prostora. Još bolje odlučite se za ogledalo koje pokriva cijeli zid. Ogledalo će stvoriti iluziju prostora reflektirajući pozadinsko svjetlo i naravno unutarnji dekor - udvostručujući prostor.  

3. Napravite vlastiti medijski centar

Oslobodite podni prostor stvaranjem vlastitog medija centra koji zauzima minimalno prostora. Zidni televizor uvijek će biti bolja opcija za male dnevne sobe. Pričvrstite MDF ploču na zid i montirajte na nju TV zaslon i plutajuće police. Police za uštedu prostora omogućit će skladištenje bez zauzimanja previše potrebnog prostora. 

4. Iskoristite nezgodne arhitektonske prostore

Imate li sobu s čudnim proporcijama, vjerojatno imate problema s postavljanjem namještaja. Iskoristite prostor u svoju korist. Neugodan prostor možete koristiti i za smještaj većih, glomaznijih dijelova namještaja poput kredenca i TV jedinica. To sprječava komade da nadjačaju ostatak male sobe, jer bi prostor ionako bio neiskorišten.

5. Objesite košare kako biste osigurali dodatno skladištenje na zidu

Maksimalno iskoristite bilo koji podni prostor održavajući ga što je moguće urednijim. To uključuje da sve sitne dijelove i sitnice koje držite na podu stavite u košare koje ćete postaviti na zid. Jako atraktivno će izgledati pletene košare koje mogu podnijeti dosta  težine. Ove su košarice izvrsne za brzo pospremanje igračaka, knjiga, časopisa...

6. Odaberite svijetle boje za zidove

Naši trenutačni favoriti su pastelne nijanse ružičaste, blijedo plave i svijetle nijanse sive. Te će nijanse dnevnu sobu učiniti ugodnom za boravak, a neće je ni na koji način zatvoriti. Izbjegavajte sjajne bijele boje i umjesto njih odaberite one sa suptilnim zelenim ili  tonom. 

7. Upotrijebite stolce kao fotelje

Ono što nikada ne biste trebali raditi ako imate malu dnevnu sobu je trpati previše namještaja. Umjesto toga odaberite kauč koji je proporcionalan veličini prostora, a ako vam je i dalje potrebno više sjedala, koristite stolce. Zauzet će daleko manje prostora od glomaznih fotelja i njima se lako može upravljati. Potražite skriveni namještaj, poput taburea koji se mogu staviti pod stol kad ih ne koristite.

8. Uložite u višenamjenski namještaj

Što se tiče malih dnevnih soba, višenamjenski komadi namještaja vaši su prijatelji. Primjerice stolić, koji je ujedno i kanta za odlaganje. Također možete uložiti u stolice s poklopcem ili čak u sofu sa spremištem ispod sjedala. Dodajte zidna ogledala i namještaj s reflektirajućim površinama kako biste maksimalno povećali količinu prirodnog svjetla u dnevnoj sobi.

9. Igrajte okomito

Razmislite o zanimljivom dizajnu tapeta za dnevnu sobu. One će, makar na jednom zidu, odvući pozornost s malog prostora i dati mu prozračnost i vizaulno ga povećati.

10. Koristite rasvjetu u svoju korist

Fkusirajte svoj životni prostor na kombinaciju malog okruglog stolića i raskošnog lustera. Ta dva dijela zajedno stvaraju žarišnu točku oko koje možete postvisti stolce ili dodati  podne jastuke.

Savjet plus

Ako u domuu imate problema s prostorom i trebate maksimalno iskoristiti svaki kutak, nemojte zaboraviti na prostor ispod stepenica. Sjajan način da mala dnevna soba djeluje veće je održavati je urednom, a kako bi to učinili, sve u sobi mora imati svoje odgovarajuće mjesto. Plutajuće police savršene su za male prostorije jer na njih može stati puno stvari, a odličan izbor su i niše. Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?