Naslovnica Vijesti

Darovatelji pomažu u izgradnji doma u Mostaru svakodnevno

10. siječnja 2017. u 07:00 0 komentara 661 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Brojne obitelji ovih dana uključile su se u akciju izgradnje doma za studente u Mostaru. Fra Iko Skoko, voditelj projekta, svakodnevno izvještava o svemu što se događa vezano uz velebni projekt. - Hvala svim darovateljima od srca. Čim vrijeme bude malo bolje, radovi se nastavljaju, istaknuo je fra Iko Skoko. Objavio je i fotografije koje prikazuju kako je objekt izgledao ranije, i sada, kad svakim novim radnim danom izgleda sve ljepše. Ipak, radovi su stali proteklih dana zbog lošeg vremena jer nema uvjeta za rad, ali darovatelji su tu kako bi bilo novca za završetak i otvaranje Dompesa u rujnu ove godine, na blagdan svete Tereze.

Izgradnja na ruševinama

Prošle godine Večernji list pokrenuo je akciju “Darujmo im dom”, a cilj je da se izgradi soba te se na taj način potpomogne izgradnja studentskog doma u Mostaru. Brojni svećenici ovih dana govorili su za Večernji list i isticali kako ovaj projekt može biti na ponos grada Mostara, ali i čitave BiH. Objekt Dompes sadržavat će dom za siromašne studente te Pučku kuhinju fra Didaka Buntića i Centar za dijalog sv. Franje u Mostaru. - Ispred Franjevačkog samostana, prekoputa, nalazio se jedan stari objekt koji je, nažalost, u posljednjem ratu dva puta srušen. Prvi put kad je srušen fratri su ga obnovili i htjeli tu slaviti sv. misu jer je crkva zapaljena, međutim, ponovno je izbio sukob, tada između Bošnjaka i Hrvata, te je opet srušen. Ostale su razrušene, zapaljene zidine, mjesto okupljanja svega i svačega. Zidine su prijetile djeci i stanovnicima koji tu žive. Jednog dječaka udario je kamen. Pisane su peticije... Onda se gledalo čije je to vlasništvo. Budući da je vraćeno titularu Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla, onda sam u Gradu pitao možemo li mi tu graditi i dobili smo potvrdnu informaciju. Razmišljali smo što bi bilo najprikladnije da mi kao fratri izgradimo. S obzirom na to da smo mi fratri započeli sa školstvom i Sveučilištem u Mostaru, a školstvo je danas postalo skupo i studirati je preskupo, onda smo došli na tu izvornu dimenziju da pomognemo studentima, prisjetio se svojedobno voditelj projekta fra Iko Skoko.

Hvalevrijedne donacije

Uz Večernjakovu, pokrenute su još dvije akcije. Jedna je “70*70*70”. Studenti će imati na raspolaganju 70 soba i učionica. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne, s više od 20 m2 plus kupaonica u svakoj sobi. Soba stoji oko 20 tisuća KM. Onda je pokrenuta akcija “Tisuću puta tisuću”, a cilj je da tisuću obitelji, tvrtki, koje mogu, doniraju po 1000 KM. Osnovan je stoga “Dompes klub 1000”.

Objavljene su sve donacije na stranici www.dompes-mo.com i na web-stranici https://www.facebook.com/domuspanisetspiritus. Tu su svi ulazi i izlazi, sve je objavljeno i ažurira se. Prilozi se mogu uplatiti na: Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, UniCredit Bank d. d. Mostar, br. računa: 3381302232342778 ili devizni račun: Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, SWIFT: UNCR BA 22, IBAN: BA39 3381 3048 3234 3194; UniCredit Bank, Kardinala Stepinca b. b., 88000 Mostar, BiH.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.