Uz medicinsku pratnju

Darko Elez izručen BiH, opsadno stanje od aerodroma do Suda BiH

03.03.2021.
u 18:54

Darko Elez koji je u prosincu prošle godine uhićen u Srbiji zbog izvršenja niza krivičnih djela organiziranog kriminala, izručen je večeras Bosni i Hercegovini gdje će se protiv njega voditi krivični postupak i suđenje.

Izručenje Eleza realizirano je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, a let je kasnio dva sata jer mu je prije polaska iz Srbije pozlilo pa je uz medicinsku pratnju helikopterom stigao u glavni grad BiH.
Na aerodromu je uhićen i prebačen u Sud BiH gdje će biti zadržan 24 sata.

Kako je danas ranije kazao njegov odvjetnik Duško Tomić, Elezu će sutra biti određen jednomjesečni pritvor po zahtjevu Tužiteljstva BiH.

"Ja sam se dogovorio sa postupajućem tužiteljem Dubravkom Čamparom kako da određene stvari ubrzamo jer se njemu ne može suditi za akciju 'Lutku' jer ga izručuju za djela nakon potpisivanja sporazuma BiH i Srbije, a to je nekoliko godina nakon toga. Njemu se može suditi samo za dva ubojstva za što ga tereti i sumnjiči MUP RS-a koji je predmet ustupio Tužiteljstvu BiH", kazao je Tomić.

Kazao nam je i to da će Elez najvjerojatnije biti u državnom zatvoru u Vojkovićima.

"S obzirom na to da se tamo nalazi Đorđe Ždrale, njegov ljuti protivnik kazao sam da je opasno da na jednom takvom mjestu budu takve dvije osobe. Garantirano mi je da bi se, ukoliko budemo inzistirali, Đorđe Ždrale mogao vratiti u zatvor u Foči na specijalni odjel ili da neki drugi modalitet provedemo vezano za zadržavanje njih dvojice na istom mjestu, naglasio je Tomić.

Inače su danas tijekom izručenja na aerodromu, ali i duž cijele rute bile uspostavljene jake policijske snage, među kojima je bio veliki broj specijalaca.

Odluku o izručenju donijelo je Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu i potvrdio ministar pravde Srbije.

Inače, Elez ima državljanstva BiH i Srbije, a prema tjeralici koju je za njim izdalo Tužiteljstvo BiH tereti se za dva ubojstva i nekoliko pokušaja ubojstava na područu RS i Federacije BiH.

Elez je uhićen 21. prosinca prošle godine u Beogradu po međunarodnoj tjeralici Interpola Sarajevo. 

Tužiteljstvo BiH je nakon uhićenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno provodi s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regije.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području BiH, među kojima su ubojstva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubojstava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Bosne i Hercegovine.

Osim toga, Sud je odbio žalbu Elezovog odvjetnika i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz siječnja, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje zbog niza teških krivičnih djela organiziranog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Elez se nalazio u ekstradicijskom pritvoru od uhićenja u prosincu u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriju Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?