OMILJENA SLASTICA

Danas je svjetski dan vafla: Evo nekih zanimljivosti o njima i recept koji možete isprobati odmah

25.03.2020.
u 18:15

Vaffeldagen ili dan vafla obilježava se 25. ožujka u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, ali brzo je ta tradicija 'zahvatila' i druge zemlje.

Dan vafla u povijesti je označavao početak proljeća koji se slavio tako da se cijeli dan radi i jede ova slastica koja je nastala još negdje, pretpostavlja se, u 13., 14. stoljeću. Autor recepta je nepoznat, pronađene su samo upute nazvane 'Le Ménagier de Paris' koje je napisao Fancuz svojoj mladoj supruzi. Ubrzo je ovo jelo postalo omiljeni doručak diljem svijeta, a poslužilo je i kao zamjena za čašice za sladoled. Prodavaču sladoleda u Missouriju je ponestalo čašica za sladoled još 1904., pa je pitao prodavača vafla da mu pomogne. Savio je vafle i koristio ih za posluživanje sladoleda, a upravo tako su nastali korneti.

U početku su se pekli između dva tanjura, iznad vatre, a onda je Cornelius Swarthout 1869. godine izumio pekač kojeg je u Ameriku donio bivši predsjednik, Thomas Jefferson.

 

 

Naravno, obarali su se rekordi u jedenju i pravljenju ove slastice slične palačinkama, pa je tako najveći vafel na svijetu dugačak 2,4 metra i teži 50 kilograma. Rekord u jedenju oborio je Patrick Bertoletti koji je pojeo 29 komada u samo 10 minuta i tako s prvog mjesta maknuo Joeya Chestnuta koji je 2007. pojeo 23 komada u isto vrijeme. 

Postoje tri vrste vafla:

Belgijski

 Lagani su i hrskavi s dubokim grebenima, a u izradi se koristi kvasac.

Američki

U izradi se umjesto kvasca koristi prašak za pecivo.

Liege

Dolaze također iz Belgije, napravljeni su s kvascem, ali su mekši, smjesa je gušća i slađi su jer se na njih stavlja karamelizirani šećer.

Donosimo vam recept za savršene vafle koji možete isprobati već danas.

Sastojci:

26 dag glatkog brašna

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

2 žlice šećera

2 jaja

6 žlica maslaca

3,5 dcl toplog mlijeka

Priprema: 

U veću posudu dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Promiješajte da se sastojci međusobno povežu.

U drugu posudu dodajte jaja, otopljeni maslac i mlijeko i sve dobro izmiksajte.

Zatim tekuće sastojke dodajte u suhe i miksajte sve dok ne dobijete lijepu, glatku i malo gušću smjesu. 

Kada se pekač za valfe zagrije, dodajte smjesu i pecite. Gotovi su onda kada poprime zlatnu boju. Od ove količine sastojaka dobit ćete 7 do 8 vafla. Možete ih preliti javorovim sirupom i dodati šumsko voće. 



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije