tuzla

Dan odvjetništva FBiH u Tuzli

Foto: Fena
1/2
21.09.2019.
u 19:28

Dan odvjetništva Federacije Bosne i Hercegovine obilježen je danas u Tuzli, u organizaciji Odvjetnička komore FBiH. 

Regionalni tajnik Međunarodne unije odvjetnika Nenad Janičević rekao je da je zadovoljan odvjetničkim aktivnostima u FBiH.

-  Mislim da odvjetnici zaslužuju da uživaju u boljem položaju i da dobiju veću nezavisnost. Nezavisnost odvjetnika je važna zbog građana, a ne zbog odvjetnika . Kada se trudimo da ustrojimo pravnu normu, onda je to zbog građana, ne zbog odvjetnika. Smatram da i novi zakon o odvjetništvu koji je u proceduri treba posebno potencirati nezavisnost odvjetnika . Kada ste u sudnici ljudi u odvjetniku vide prijatelja i spasitelja. Smatram da smo mi odvjetnici jedini sposobni da dajemo pravnu pomoć. Ipak, moram reći da su građani nerijetko pušteni u ruke nadripisara, ali moramo znati da su građani najsigurnijim u rukama odvjetnika, naravno kada je u pitanju pravna pomoć - istakao je Janičević.

Dragan Pudar, predsjednik Upravnog odbora Federalne odvjetničke komore istaknuo je da odvjetnici u Bosni i Hercegovini mnogo surađuju s odvjetnicima iz svih zemalja Europe.

- Ono što je nama veoma važno je da smo održali sastanak s izvršnim odborom Odvjetničke komore Republike Srpske i mnogo smo razgovarali o problemima odvjetnika iz Brčkog, a to je prije svega nametnuti problem fiskalizacije, dok su u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj svi odvjetnici izostavljeni od fiskalizacije. Nismo zadovoljni položajem odvjetnika pogotovo jer naš zakon o odvjetništvu, kojeg smo uskladili prema svim europskim standardima, čekamo već tri godine - poručio je Pudar.

Ranko Pelicarić, odvjetnik iz Zagreba i prvi dopredsjednik Europske odvjetničke komore sa sjedištem u Bruxellesu izjavio je za Fenu da položaj odvjetnika iz BiH nije ni sličan položaju odvjetnika iz zemalja Europske unije.

- Moj dojam je da postoje komore u kojima je pozicija odvjetnika daleko čvršća i neovisnija od politike nego što je to u Bosni i Hercegovini. Ono što je važno jeste da se političarima koji o svemu odlučuju nađe najvažnija činjenica na stolu, a to je da odvjetnici traže svoju neovisnost u radu. Strankama je to neophodno - rekao je Pelicarić.

Osvrćući se na brojne međunarodne procese, kao što su procesi protiv ratnih zločina, odvjetnici kažu da su adekvatno branili svaki slučaj koji je stavljen pred njih te da se vrlo često odvjetnici nepravedno osuđuju iako samo brane činjenice pred sudovima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?