Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dalija Hasanbegović Konaković pozitivna na COVID-19

29. lipnja 2020. u 16:48 0 komentara 267 prikaza

Dalija Hasanbegović Konaković, novinarka Al Jazeere i supruga  predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića, pozitivna je na COVID-19. 

Kao što je poznato, Konaković je ranije također potvrdio da je pozitivan na koronavirus.

Hasanbegović Konaković u dužem statusu na Facebooku je do u detalje opisala kroz što ona i njena obitelj prolaze i kako izgleda borba sa ovim nevidljivim neprijateljem.


"Ne smijem danima nista napisati jer ovaj COVID-19 kao da ima nešto balkansko u mentalitetu. Znate kako samo kod nas plaše: "Nemoj se smijati, oplakat ćeš!", baš po tom principu djeluje ovaj novi nevidljivi neprijatelj.

Kad smo otkrili da je Dino pozitivan i bili sretni da je prošao sa manje od tri dana vrlo blage temperature, saznali smo za obostranu upalu pluća.

Kad smo se obradovali jer uprkos tome dobro diše i ne kašlje puno, uslijedila su dva dana i noći gušećeg zastrašujućeg kašlja.

Kad smo odahnuli jer smo Kiana Aja i ja nekoliko uzastopnih testova bile negativne, stigao je moj pozitivan nalaz.

Ne radujem se jer ne smijem, pozitivna sam na virus, ali nemam COVID-19, odnosno nemam simptome. Nadam se da će tako i ostati.

Hvala dragom Bogu pa nam je dijete stalno negativno. I to je potpuni blagoslov jer smo mi obitelj koja se stalno grli, ljubi, mazi, ludira, uvijek imamo neki kontakt.

Za vas koji i dalje sumnjate, virus postoji. Vrlo je stvaran. Vrlo nepredvidiv i vrlo podmukao. Za vas koji se puno plašite, nemojte. Nosite masku i naočale po potrebi kada ste u kontaktu s ljudima i u zatvorenim prostorima, držite distancu i perite ruke često. Virus nije skakavac, ne skače na vas sa odjeće i površina, ne morate opsesivno sve stalno dezinficirati, dovoljno je samo da volite sebe, budete pametni i nosite maske. I učite iz tuđih iskustava.

Sjećate se one liste potvrđenih simptoma COVID-19 koju smo skoro svi dijelili u ožujku? Prema našem iskustvu, skoro nijedan simptom nije bio isti.

Četvrti dan od kontakta sa zaraženim (sada to znamo, tada nismo) Dino je predvečer i tijekom noći imao temperaturu koja nije prelazila 37,8. Ni malaksalost i nijedan drugi simptom. Odmah smo ujutro zvali laboratorij da mu rade nalaze, ni njima njegovi simpotmi nisu bili sumnjivi. Krvna slika, diferencijalna krvna slika, CRP nisu pokazali ništa zabrinjavajuće - nekoliko liječnika je pogledalo nalaze. Drugi dan takve iste temperature i bez ijednog drugog simptoma - imao apetit, imao snage, imao čulo mirisa i okusa, nije imao glavobolju, zvali smo drugi laboratorij da radi serološki test na antitijela za SARS-CoV-2, odnosno novi koronavirus. Nalazi bili negativni. To je bio 5. dan od kontakta sa zaraženim i drugi dan od početka simptoma, sada znamo da je to bilo prerano da se antitijela formiraju.

Dini treći dan već prestala temperatura, četvrti dan bio potpuno zdrav i pun energije, krenuo na posao. Prije prvog sastanka sazna da mu je kolega smješten na Podhrastove i samoinicijativno se prijavi za samoizolaciju i testiranje. Nalaz PCR testa stigne pozitivan, Dino gubi čulo mirisa i počinje kašljucati. Dan poslije kašalj se pogoršava, navečer hitno radi CT pluća koji pokaže tu karakterističnu obostranu upalu.

Pola liječnika sa kojima smo stalno u kontaktu želi da se odmah prijavi u bolnicu, pola kaže može ostati kući, ali da stalno pratimo zasićenost krvi kisikom i temperaturu.

Dino se odlučuje za kućno liječenje pod liječničkim nadzorom i sa terapijom. Kašalj se pogoršava, noći su najgore, spavati je jedino moguće sjedeći, a jednu ni sjedeći ni nikako, kašalj nije prestajao i postajao je sve gori. Tada vam je samo u glavi ista rečenica koju je nekoliko doktora reklo: "COVID upala pluća zahtijeva hospitalizaciju jer se stanje od stabilnog do kritičnog zna promijeniti za sat." I brojite minute do svitanja jer danju sve nekako lakše, pa onda opet u grču strepite od noći. Ali hvala Bogu, bilo je bolje. Nije mu se nikada vratila temperatura, a to je bio dobar znak.

Sad će mu dva tjedna od prvog dana simptoma i trebalo bi da smo na kraju, ali opečeni i dalje ne se smijemo radovati. U terapiji su mu između ostalog uključili i treći jaki antibiotik, a svaki dan sebi dvaput daje injekcije clexana. Kažu da će trebati vremena da se pluća oporave, vrati snaga i kašalj prestane.

Uz sve, ogromnu smo brigu imali da nismo nekoga zarazili. Hvala Bogu niko ko je s nama imao bliži kontakt, nijedan član obitelji, nijedan kolega, nijedan moj AlJazeerovac nije pozitivan.

Liječnici i sestre iz Doma zdravlja Stari Grad, epidemiolog iz Vrazove, policajci koji nas kontroliraju svi su predivni, vrlo dobro organizirani i informirani i nismo ni svjesni koliko veliki teret ove situacije nose na leđima.

Salonske stručnjake viđamo u stožerima i po ekranima, pravi stručnjaci borbu vode na terenu, raspolažu puno boljim, aktualnijim i korisnijim informacijama, ne dižu paniku i vrlo su realni u procjenama. Bilo bi puno učinkovitije u ovoj borbi da znamo te terenske informacije o promijenjenim simptomima, da znamo komplikacije koju nose bakterijske superinfekcije koje prate COVID-19 i kako ih spriječiti, da znamo što trebamo pratiti i mjeriti, da znamo da su zaista veće količine vitamina C, cink, selen i vitamin D saveznici u borbi protiv virusa, da znamo da djeca (dragom Bogu hvala zbog toga) uglavnom prolaze bez ikakvih simptoma, a ako ih ima, to su najčešće temperatura, proljev i povraćanje. Nijemci i Švicarci od početka kažu da su djeca otpornija, a mi smo se definitvno uvjerili u nepotrebnost i znanstvenu neutemeljenost one ožujske naredbe da nam djeci zabrane izlazak.

Počela sam pisati samo da vam svima zahvalim na divnim porukama, ali me ponijelo. Nama su puno pomogla tuđa iskustva, možda nekome od vas pomogne ovo naše. Bili smo u kontaktu i sa liječnicima iz Turske jer se dobro bore sa COVID-19 i imaju odličnih savjeta.

Dino je imao upalu pluća ranije, ovo je puno gore. Bez ikakvog pretjerivanja, neuporedivo gore. Nemojte potcjenjivati virus, ali nemojte ni paničiti. Koristite maske, bez bespotrebnog grljenja i ljubljenja, perite ruke i živite. Kažu da se virus mora pustiti da cirkulira sada da nas ne bi horor dočekao u listopadu, zato volite sebe, budite pametni i nosite maske, naročito u zatvorenom.

A ako vam zatreba, korisna vježba za povećanje plućnog kapaciteta je puhanje balona. Tako Dino vježba, Kianu zabavlja, a ja konačno mogu sjesti i brojati sve nove sijede koje sam dobila za ovih 10 dana", napisala je u svom podužem statusu na Facebooku Dalija Hasanbegović Konaković.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.