SVJETSKI PRVAK

Čudo od djeteta: Patrik (10) zbraja, oduzima, množi i dijeli poput kalkulatora

16.06.2021.
u 07:32

Za te matematičke operacije nisu mu potrebni papir i olovka već sve računa u glavi pomoću abakusa

Desetogodišnji Patrik Čudić dvostruki je svjetski prvak u mentalnoj aritmetici. On zbraja, oduzima, množi i dijeli poput kalkulatora, a to je večeras dokazao i Mojmiri Pastorčić kod koje je gostovao u RTL Direktu.
Za te matematičke operacije nisu mu potrebni papir i olovka već sve računa u glavi pomoću abakusa. Osvojio je dva svjetska prvenstva i to u Kini i Rusiji, a nedavno je po treći puta postao prvak Hrvatske.

- Abakus zamišljam u glavi i pomoću njega računam svakakve brojke - kazao je Patrik. S vježbanjem je počeo kada je krenuo u školu.

- Počeo sam vježbati otkad idem u školu, dakle već četiri i pol godine. Jedva čekam kad ću napuniti petu godinu - kaže.

Najlakše mu je zbrajanje i oduzimanje, a najteži su mu razlomci.
- Moram biti usredotočen, pod kontrolom i moram baš biti usred vježbe - objasnio je kako računa s razlomcima.

- Prije svjetskog natjecanja dnevno rješavam po 30 minuta, a kad je svjetsko, dva tjedna ili još prije, rješavam po 1500 zadataka odnosno 70 zadataka za pet minuta - dodao je.

Ova vještina pomaže mu i da brže nauči pjesmice u školi napamet, ali i kad igra nogomet za orijentaciju.
- Kad budem velik, htio bih da idem korak po korak. Prvo ću završiti školu i onda ću možda jednog dana raditi za Microsoft ili Google - rekao je.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/cudo-od-djeteta-patrik-10-zbraja-oduzima-mnozi-i-dijeli-poput-kalkulatora-1500873 - www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?