Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Craquelini s kremom od limuna i bijelom čokoladom popravit će vam raspoloženje u trenu!

21. travnja 2021. u 08:32 0 komentara 146 prikaza
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Mladi hrvatski inženjer robotike Krešimir Bonačić Krešić u duši je oduvijek bio slastičar, a prije dvije godine napokon je dobio i službenu potvrdu za to na prestižnoj gastroakademiji Italian Culinary Institute for Foreigners. 

Da je kratka ali intenzivna edukacija u Italiji itekako učinkovita, bilo nam je jasno čim smo vidjeli i isprobali Krešimirove kolače, ali opet, što čovjek može naučiti u malo više od mjesec dana?

– Može jako puno naučiti jer tamo svaki dan od jutra do večeri imate na raspolaganju profesionalno uređenu kuhinju, vrhunske sastojke, stručni kadar koji drži tečajeve i na drugim školama, među kojima su pobjednici različitih svjetskih natjecanja u slastičarstvu. Sa mnom su radila dva mentora, od kojih je jedan bio pobjednik svjetskog slastičarskog natjecanja federacije Fabio Orlando, a druga slavna Claudia Mosca, jedna od predsjednica ogranka talijanske slastičarske organizacije za Lazio. Oni kontinuirano prate vaš napredak, znaju svaku vašu slabost i pomažu vam da je nadvladate, potiču timski rad i kolegijalnost i nagrađuju entuzijazam i kreativnost - objasnio nam je Krešimir koji čega da koronakriza napokon prođe pa da se zaputi u Italiju gdje ga čeka posao iz snova s mentorom Fabijem Orlandom. Dok čeka svojih pet minuta, Krešimir je rado s nama podijelio svu raskoš svog slastičarskog talenta, a koliko je nadaren, možete provjeriti i vi u receptima koje dijelimo s vama. Ovo je tek prvi u nizu!

 | Autor : Privatni album Foto: Privatni album

Craquelini s kremom od limuna i bijelom čokoladom

Za pareno tijesto:

135 g maslaca

150 ml vode

150 ml mlijeka

3 g soli

7,5 g šećera

120 g glatkog brašna

45 g oštrog brašna

225 g jaja (4 jaja M veličine)

Za prhko tijesto:

100 g glatkog brašna

100 g maslaca

80 g šećera

šafran u prahu za žutu boju slastice ili jestiva žuta boja u prahu

Za kremu od limuna:

4 žumanjka

135 g šećera

korica limuna

80 ml soka od limuna

prstohvat soli

90 g maslaca

500 g mascarponea

100 g bijele čokolade

Priprema:

Maslac, vodu, mlijeko, sol i šećer zagrijte u loncu do vrenja. Zatim dodajte brašno i energično miješajte da se iskuhaju proteini, a tijesto poveže u kuglu. Prebacite u mikser s K-nastavkom i miješajte dok tijestu ne padne temperatura, zatim dodajte jedno po jedno jaje dok se ne povežu. Prebacite tijesto u dresir-vrećicu. Glatko brašno, maslac, šećer i šafran u prahu zamijesite u prhko tijesto, razvaljajte između dva papira za pečenje i stavite na hlađenje. Istisnite željenu količinu tijesta iz dresir-vrećice, zatim kružno izrežite pločicu pripremljenog prhkog tijesta i postavite je na vrh parenog tijesta. Pecite na temperaturi od 210 °C do zlatne boje. Za kremu od limuna žumanjke, šećer, koricu limuna, sok od limuna i sol zagrijte u lončiću i uz konstantno miješanje zakuhajte gustu kremu. Maknite s vatre i ubacite maslac. Stavite na hlađenje. Nakon što se krema ohladila, izmiksajte je i dodajte mascarpone. Craqueline punite kremom od limuna. Otopite malo bijele čokolade i iscrtajte šare po pripremljenim craquelinima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.