Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Čovjek neobičnog dara: Pogađa dane određenog datuma, pamti brojeve telefona, registracije...

13. siječnja 2021. u 21:02 0 komentara 211 prikaza
Foto: Avaz

Kada na jednoj od trebinjskih ulica sretnete Dušana Dulu Džodža, nećete primijetiti da se razlikuje od ostalih prolaznika.

Međutim, kada počnete razgovor, vidjet ćete da ovaj Trebinjac ima dar da vam kaže koji je dan bio određenog datuma. Dule kaže kako je svoj dar primijetio još kada je bio srednjoškolac.

- Kada sam kao učenik Ekonomske škole, sa svojih 17 godina, kao od šale pamtio datume i znao koji je to dan, i meni samom je postalo zanimljivo. Malo sam vježbao, sam sebe provjeravao. Tako je sve krenulo. U početku su ljudi bili sumnjičavi i nastojali su me zbuniti. Ali kada im kažem koji su dan rođeni kojeg datuma, ostajali su zbunjeni, a nakon toga su mi sve više vjerovali - prisjeća se Dule i dodaje da je tada dobio i nadimke poput Dule Vijuga, Dule Šifra, piše Avaz. 

Nadimak Dule Šifra mu možda i najbolje pristaje, jer Dule, koji radi kao skladištar u trebinjskom ”Vodovodu”, zna sve šifre proizvoda.

Također, kaže kako zna i mnogo brojeva telefona, ali i brojeve tablica automobila mnogih sugrađana.

- Sve što ima veze s brojevima, lako zapamtim. Imam svoj posebni sustav, a, valjda, imam i nekog prirodnog dara. Ne znam što je u pitanju, ni kako, ali u svoj proračun sam siguran i nikada do sada nisam pogriješio - kaže Dule i dodaje kako od ovog svog dara nije imao neke materijalne koristi.

Istaknuo je, koliko on zna, nema sličnog čovjeka njemu, ne samo u Trebinju i u okolici nego ni cijeloj u BiH.

Još dok nije bilo mobilnih telefona, ni suvremenih tehnologija, Dule je nudio Trebinjcima da oni stanu na jednu stranu s kalendarima u rukama, a on na drugu, a da neki neutralni ispitivač smišlja datume, da vide hoće li pogoditi dan na osnovu tog datuma.

- Nitko mi nije smio izaći ”na crtu”. Uvjeren sam da bih odgovorio prije nego oni s kalendarima pred sobom... - prisjeća se Dule.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.