Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Čović u Tuzli: HDZ BiH ima odgovornost prema svom hrvatskom narodu u BiH

11. studenoga 2019. u 15:35 0 komentara 156 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Tuzlu, gdje se sastao sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Soli, te novoizabranim članovima gradskih i općinskih organizacija HDZ-a BiH, utemeljiteljima, zajednicom žena i mladeži HDZ-a BiH Tuzlanske županije.

Predsjednik ŽO HDZ-a BiH Soli Danijel Nikolić na početku susreta osvrnuo se na političke prilike na razini županije.

Nikolić je upozorio na formiranje Vlade Tuzlanske županije, uz naglasak kako je imenovana Vlada bez ministra iz reda hrvatskog naroda, što je i Ustavna i Zakonska obveza. Po njegovim riječima Vlada je neustavna, Vlada ima ministra iz reda srpskog naroda, iz reda ostalih, a kada se izostavi predstavnik iz reda hrvatskog naroda, onda to šalje vrlo lošu poruku. Uz sve to, klub Hrvata u županijskoj Skupštini svjesno je zakasnio s podnošenjem apelacije prema Ustavnom sudu, što dovoljno govori o pravim namjerama, kazao je Nikolić.

- Ovaj naš primjer pokazuje nužnosti legitimog predstavljanja. Danas smo svi svjedoci da klub Hrvata u županijskoj Skupštini nemam nikakve dodirne točke s hrvatskom zajednicom na ovom području. Mi smo zainteresirani za izmjene Izbornog zakona koje će uključivati i legitimno predstavljanje na svakoj razini. Prema ovakvom modelu koji se danas primjenjuje HDZ će sve teže na prostoru Tuzlanske županije moći kvalitetno zastupati interese ove zajednice, a mnogo toga se događa upravo na lokalnoj i županijskoj razini, naglasio je Nikolić.

Nikolić je kazao kako će se svi dužnosnici HDZ-a BiH nastaviti boriti za ovaj prostor, za hrvatsku zajednicu i pokušati je što više staviti u fokus.

Predsjednici općinskih organizacija također su dali pregled stanja što se tiče lokalnih prilika i pogleda na predstojeće lokalne izbore budući da je i to definirano kao jedna od tema susreta.

Predsjednik Čović je podržao prezentirane aktivnosti, posebno nakon provedenih unutarstranačkih izbora.

- Mi smo danas jedna od najjačih organiziranih političkih opcija u BiH, HDZ BiH ima odgovornost prema svom hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, ali i prema cijeloj Bosni i Hercegovini i to nastojimo na jedan praktičan način prezentirati kroz svoje političko djelovanje. Danas smo čuli kako naši ljudi žive u pojedinim općinama na prostoru Tuzlanske županije, koji su naši problemi, s obzirom na to da smo najmalobrojniji narod. Problem da nemamo ministra Hrvata, iako to nije jedina Vlada koja nema Hrvata u Vladi, daje nam za pravo da jasno o tome progovorimo sa svojim kolegama s kojima razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona te uspostavi vlasti na razini BiH i Federacije BiH, naglasio je predsjednik Čović u izjavi za medije nakon održanog sastanka.

Na sastanku je razgovarano i o stranačkim obavezama, posebno sa stajališta da su pred nama Lokalni izbori.

- HDZ BiH ima ambicije da uvjerljivo dobije Lokalne izbore u svim sredinama gdje su Hrvati većina, uvjeren sam da ćemo to s partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora uspjeti. Prije toga dolaze izbori za predsjednika, predsjednicu Republike Hrvatske, mi ćemo podržati kandidata HDZ-a RH gđu. Kolindu Grabar Kitarović, pozvali smo sve naše članove da iskažu potporu u što većem broju, kazao je dr. Čović.

Nakon održanog sastanka stranačko izaslanstvo posjetilo je župni ured u Dragunji i susrelo se s novoizabranim Dekanom Tuzlanskog dekanata vlč. Marinkom Mrkonjićem.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.