promocija knjiga

Čović: U Posavini graditi mjesto u koje će se dolaziti, a ne odlaziti

21.10.2021.
u 21:37

Bosna i Hercegovina će živjeti, a mi ćemo joj dati puni doprinos na način da budemo ponosni da jesmo Hrvati, da se na nas može osloniti, poručio je Čović

Promocija knjiga pripremljenih u okviru Međunarodne znanstveno-stručne konferencije "Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine" održana je večeras u Orašju. Promoviran je Zbornik radova s međunarodne znanstveno stručne konferencije "Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine i knjiga „Posavina u obrani konstitutivnosti Bosne i Hercegovine" autora dr. sc. Mate Arlovića.

Organizatori su Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - Zagreb.

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović obratio se na promociji knjiga, priopćeno je iz HDZ-a BiH. 

Čović je u svome govoru naglasio ono što misli da je posebno vrijedno, kroz zadnjih dvadesetak godina kroz svoje političko djelovanje, je da se u Posavini osigura mjesto dostojnog života za sve one koji žele zajedno s političkim predstavnicima graditi jedno bolje društvo.

„Graditi mjesto u koje će se dolaziti, a ne odlaziti, kroz infrastrukturu koja će nam to osigurati. Posebna je vrijednost i uloga našega rektora i akademske zajednice, jer mislim da danas kroz Orašje, Odžak i Domaljevac i ovaj širi prostor, možemo kazati da sve institucije državotvornosti hrvatskog naroda u BiH možemo upražnjavati danas upravo na ovom prostoru. To nije lako, teško je nekada i razumjeti, obzirom na našu brojnost, ekonomski potencijal i sve ono što trebamo raditi. Pozivam vas da ostanemo i dalje uz znanost, da znanost ima svoje posebno mjesto. Đuro kao predsjednik Vlade, i svim tvojim kolegama poziv, da ovo ne bude samo događaj, nego da znanost ima svoje posebno mjesto, da znanstveno stručni skupovi imaju svoje posebno mjesto, ovaj put u segmentu društvenog, a zašto ne i u svakom drugom djelu života“, istaknuo je dr. Čović.

„Mislim da zajedno, dobri ljudi dobrog srca ali sa zrelosti u odlučivanju možemo biti dostojni onoga što nose ova dva djela koje večeras predstavljamo, kao Hrvati, odnosno predstavnici Posavine kada je u pitanju konstitutivnost i suverenost u BiH. Bosna i Hercegovina će živjeti, a mi ćemo joj dati puni doprinos na način da budemo ponosni da jesmo Hrvati, da se na nas može osloniti. Politička je odgovornost da na ovim prostorima više nikada ne bude rata, da svi koji izazivaju oružje, nikad ne dobiju priliku da ga koriste. Zato imamo moć ovakvih znanstvenih analiza, povijesnih činjenica kako se to ne bi više nikada trebalo ponavljati, zaključio je predsjednik Čović u svome obraćanju.

Vlada Posavske županije pokrovitelj je predstavljenih knjiga s Medunarodne znanstveno-stručne konferencije, na kojoj su u Orašju nazočili: Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH akademik Mladen Bevanda, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Željko Holjevac, ravnateljica Instituta za migracije i narodnost Zagreb doc. dr. Marina Perić Keselj, kao i voditelji Programskog odbora akademik Vlado Majstorović i prof. dr. Miljenko Brekalo, članovi Predsjedništva HNS-a te visoki dužnosnici iz Republike Hrvatske.

Podsjećamo, u Orašju je 16. i 17. siječnja 2020. godine održana dvodnevna Međunarodna znanstveno-stručna konferencija pod imenom "Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine".

Tijekom programa konferencije održane su dvije panel-rasprave s tridesetak sudionika, eminentnih povjesničara i stručnjaka iz BiH i RH za ustavna i politička pitanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?