Susret s najvišim dužnosnicima Estonije

Čović: Potpuna predanost BiH europskoj budućnosti i jačanju odnosa s NATO-om

27.10.2017.
u 07:00

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović boravio je u službenom posjetu Estoniji tijekom kojega se susreo s Kersti Kaljulaid, predsjednicom Republike Estonije, Eikijem Nestorom, predsjednikom Parlamenta Republike Estonije te Jürijem Ratasom, predsjednikom Vlade Republike Estonije. Fokus razgovora s najvišim dužnosnicima Estonije bio je na euroatlantskim integracijama BiH i suradnji dviju zemalja.

Povezivanje sveučilišta

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednica Estonije tijekom razgovora poseban naglasak stavili su na preostale obveze za dobivanje kandidacijskog statusa za članstvo u EU te aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO. Predsjedatelj Čović informirao je predsjednicu Kaljulaid o napretku BiH na europskom putu, istaknuvši potpunu predanost svih političkih aktera u BiH europskoj budućnosti, piše Večernji list BiH. Kazao je, također, kako će se sve obveze ispuniti navrijeme kako bi BiH već početkom sljedeće godine mogla dobiti kandidacijski status, priopćeno je iz Predsjedništva. Predsjednica Kaljulaid je iskazala punu potporu ispunjenju preostalih uvjeta. Kako je Estonija 1. srpnja 2017. preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU te je, kao jedan od prioriteta navela unapređenje europskog otvorenog i inovativnoga gospodarstva razvitkom poslovnog okruženja kojim se podupiru rast i konkurentnost temeljeni na znanju, razgovaralo se i o mogućnostima unapređenja gospodarskih odnosa dviju zemalja.

Iskazan je obostrani interes za suradnju u području kulture i obrazovanja, posebice povezivanja sveučilišta iz obiju zemalja. Predsjedatelj Čović je predsjednicu Kaljulaid pozvao u posjet BiH. Na radnom ručku s Eikijem Nestorom, predsjednikom Parlamenta Republike Estonije, usuglašeno je kako su politički odnosi dviju zemalja dobri te da nema otvorenih pitanja. Razmijenjena su i mišljenja o euroatlantskim integracijama BiH te o jačanju suradnje, posebice na parlamentarnoj razini.

Predsjedatelj Čović istaknuo je kako se preostale obveze za dobivanje kandidacijskog statusa ispunjavaju prema planu. Zahvalio je predsjedniku Parlamenta Estonije za svu potporu koju je njegova država pružila BiH. Nakon predsjednice i premijera, predsjedatelj Čović susreo se u Tallinnu s Jürijem Ratasom, predsjednikom Vlade Republike Estonije.

Ispunjavanje uvjeta

Razgovarali su o nekoliko tema, među kojima su bile aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) te dobivanje kandidacijskog statusa BiH za članstvo u EU.

Predsjedatelj Čović istaknuo je opredjeljenje BiH za jačanjem odnosa s NATO-om. Kazao je kako sve nadležne institucije BiH žurno provode sve potrebne aktivnosti za ispunjavanje uvjeta iz Tallinna i aktivaciju MAP-a do kraja ove godine te informirao premijera o inicijativama koje je u proteklom razdoblju poduzelo Predsjedništvo BiH u istom cilju. Premijer Ratas iskazao je potporu euroatlantskim nastojanjima BiH te istaknuo kako napredak BiH u ovome smislu šalje pozitivan signal institucijama EU i NATO-a, što doprinosi stabilizaciji odnosa svih zemalja u regiji.

Također je razgovarano o bilateralnim ugovornim odnosima dviju zemalja te je iskazan obostran interes za proširenje svih oblika suradnje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?