Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Čopori vukova nadomak sanskih sela, rastrgli lovačkog psa, seljaci se boje za stoku

14. siječnja 2021. u 09:39 0 komentara 1658 prikaza

Više čopora vukova primijećeno je ovih dana u rubnim dijelovima općine Sanski Most, a zabilježeno je i nekoliko napada ovih životinja na nomadska stada ovaca, kao i na pse.

Prema riječima poljoprivrednih proizvođača, u blizini Lušci Palanke uočeno je desetak vukova, i oni su u strahu da bi ovi šumski predatori mogli napasti stoku. Sanski lovac Ekrem Sadić tvrdi kako su mu vukovi rastrgali lovačkog psa, a ovaj događaj se zbio u neposrednoj blizini sela Fajtovci.

"Radi se o lovačkom psu kojeg sam pustio u šumu na lokalitetu vodopada Blihe, ali on se nije vratio. Nekoliko dana kasnije lovočuvar me obavijestio kako je našao raskomadanog psa i ja sam ustanovio da se radi o mome psu. S velikom vjerojatnoćom pretpostavljam da je postao hrana vukovima jer oni, kada se radi o psima, primjenjuju lukavu taktiku", kaže Sadić za "Nezavisne".

Dodaje kako se psu prikrade vučica i zavede ga, a kad on krene za njom u zasjedi ga dočeka čopor i tu mu je kraj, objašnjava ovaj dugogodišnji sanski lovac.

U proteklim godinama se događalo da vukovi napadnu ovce i drugu stoku, a jednom prilikom su provalili u štalu te usmrtili nekoliko goveda.

U Lovačkom društvu "Sana" su potvrdili kako su primili dojavu mještana i kažu kako su njihovi lovočuvari evidentirali nekoliko većih čopora. Dodaju kako ovakva situacija nije neobična u zimskom razdoblju jer su vukovi u potrazi za hranom, te se vlasnicima stoke savjetuje oprez.

"Snježni pokrivač na obroncima Grmeča je već visok, pa vukovi u takvim uvjetima teško dolaze do hrane. Zbog toga se u potrazi za njom spuštaju u niže predjele. Zato što je veliki broj kućanstava na ovom prostoru razrušen i napušten tijekom proteklog rata, vukovi bez straha dolaze u blizinu sela", kaže Mesud Aganović, tajnik Lovačkog društva "Sana". 

Vuk je stavljen na listu zaštićenih životinja pa je lov na njih u značajnoj mjeri reduciran.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.