Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Čolak na sesiji Globalne platforme za sprječavanje rizika od katastrofe

16. svibnja 2019. u 15:03 0 komentara 19 prikaza

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak sudjelovao je u radu 6. sesije Globalne platforme za sprječavanje rizika od katastrofe koja je, u organizaciji Interparlamentarne unije (IPU), Ureda Ujedinjenih nacija za sprječavanje rizika od katastrofa (UNISDR) i Vlade Švicarske, održana u Ženevi.

Na konferenciji je istaknuta potreba za usredsređenim djelovanjem država na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini u četiri prioritetne oblasti: razumijevanju rizika od katastrofa, zatim jačanju sistema upravljanja rizicima od katastrofa, ulaganju u smanjenje rizika od katastrofa i unapređenju spremnosti za efikasno reagiranje u slučaju katastrofa i izgradnje boljeg sistema u tijeku obnove, sanacije i rekonstrukcije posljedica katastrofa.

Tijekom dijaloga na visokoj razini  raspravljalo se i o napretku provođenja „Sendai okvira 2015. – 2030.“, međunarodnog dokumenta, usvojenog 2015. godine u japanskom gradu Sendaiju, koji predstavlja globalni okvir za preventivno suočavanje sa rizicima od katastrofa. Rečeno je da postoje pozitivni rezultati primjene ovog dokumenta, ali i konstatovano da rizici od katastrofa i dalje predstavljaju opasnost za održivi razvoj.

U fokusu dijaloga bile su i prirodne katastrofe koje su u posljednjoj dekadi dovele do velikih ljudskih žrtava i migracija stanovništva. S tim u vezi, sudionici konferencije pozvali su na multisektorsku suradnju država s ciljem izrade strategija i planova za smanjenje rizika od katastrofa kojima su najviše pogođene osjetljive grupe, ali koje mogu značajno negativno uticati i na širu populaciju stanovništva.

Akcije u vezi sa smanjenjem rizika od katastrofa predstavljaju preduslov za ispunjenje Ciljeva održivog razvoja širom svijeta i dio su Strategije IPU za razdoblje od 2017. do 2021. godine. priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.