Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Cikotić bez dozvole ima uvid u podatke pod oznakom “tajno” i “vrlo tajno”

19. siječnja 2022. u 09:15 0 komentara 270 prikaza

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić rukovodi ovim sektorom bez posjedovanja potrebne dozvole za pristup podacima pod oznakom “tajno” i “vrlo tajno”, piše Klix.

Cikotić, kao ministar u Vijeću ministara BiH, bez sigurnosnih provjera i dozvola ima pristup podacima “interno” i “povjerljivo”, no za one značajnije informacije mora imati posebne dozvole. To se navodi u odgovoru na pitanje koje je savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffmann zatražio od Ministarstva sigurnosti BiH. Portal Klix.ba je u posjedu rješenja koje je izdano i u kojem u obrazloženju kaže: “Pristup podacima stupnja ‘interno’ i ‘povjerljivo’, bez sigurnosne provjere i dozvole imaju na razini BiH: predsjedatelj, ministri i zamjenici ministara u Vijeću ministara BiH. Ministarstvo sigurnosti BiH imenovanom nije donijelo rješenje za koje tražite informaciju”, navodi se. Dakle, ministar sigurnosti BiH, prema zakonu, automatski i bez provjera dobiva pristup podacima s oznakom “interno” i “povjerljivo”, no za podatke “tajno” i “vrlo tajno” potrebna je dodatna dozvola. Cikotić to, očito, ne posjeduje, iako ima pristup tim podacima, piše Klix. Ako pogledamo u Zakon o zaštiti tajnih podataka, tamo piše da se prema stupnju tajnosti “tajno” određuje za podatke čije bi neovlašteno otkrivanje nanijelo izuzetno štetne posljedice po sigurnosne, političke, ekonomske ili druge interese BiH.

”Vrlo tajno” se određuje za podatke čije bi neovlašteno otkrivanje ugrozilo integritet BiH i nanijelo državi nepopravljivu štetu. Da je ministru potrebna dozvola, govori i sljedeći član zakona: “Izuzetno od odredbi stavova (1) i (2) ovog člana te člana 37. stav 1 ovog zakona, dozvolu za pristup tajnim podacima ministru sigurnosti BiH i ministru obrane BiH izdaje, u skladu sa zakonom, rukovoditelj tijela iz člana 75 zakona”. Početkom prosinca 2021. godine Sud BiH potvrdio optužnicu protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.