Rebalans proračuna FBiH:

Čije plaće i naknade se smanjuju, a koje kategorije se neće dirati

08.04.2020.
u 17:47

U tijeku je izrada rebalansa proračuna Federacije Bosne i Hercegovine koja bi mogla biti završena do kraja ovog tjedna, a bit je uštedama kod svih proračunskih korisnika, usmjeriti što više sredstava u Fond za stabilizaciju gospodarstva. Uštede će uslijediti i na plaćama i naknadama zaposlenih u federalnim organima uprave. U ovoj godini nema obnove voznog parka.

Prema riječima Alije Aljovića, pomoćnika federalnog ministra financija u Sektoru za proračun i javne rashode, neće biti umanjenja mirovina, braniteljskih invalidnina, generalno naknada braniteljskim kategorijama, civilnim žrtvama rata, neratnim invalidima.

- Otpočela je procedura izrade rebalansa proračuna FBiH. Proračunski korisnici dostavljaju svoje prijedloge financijskih zahtjeva. Preporuka Vlade FBiH i instrukcija Federalnog ministarstva financija je da se preispita svaki mogući operativni, ali i drugi trošak kako bi se oslobodilo što je moguće više financijskih sredstava i usmjerilo u Fond za stabilizaciju gospodarstva. Očekivane uštede su svakako na plaćama i naknadama zaposlenih u federalnim organima uprave - rekao je Aljović.

Podsjeća kako kod proračunskih korisnika nisu završene određene natječajne procedure koje su bile planirane, pa se i na tim pozicijama očekuju uštede, kao i na materijalnim troškovima organa uprave.

- Dana je instrukcija da se počevši od putnih, troškova goriva, nabavke uredskog materijala, ugovorenih i drugih usluga, naprave  značajna reduciranja i da se na taj način ostvare odgovarajuće uštede. Očekivanja su kada kod brojnih organa uprave zbog novonastale situacije s koronavirusom dobar dio troškova neće biti realiziran, te u tom kontekstu je zatraženo od korisnika da te troškove kroz svoje financijske zahtjeve reduciraju - rekao je Aljović.

Dodaje kako sve ono što je ranije planirano, a ne mora biti nabavljeno u ovoj godini, prebacuje se za narednu.

- Ovdje se misli svakako na nabavku automobila od kojih će se odustati kod svih korisnika, ali i druge opreme koja je planirana proračunom. Naloženo je i da ministarstva svoje tekuće kapitalne transfere preispitaju i da se sredstva s tih transfera usmjere u stabilizacijski fond. Ovdje se misli na transfere kojima raspolažu Ministarstvo okoliša i turizma, zatim obrta, energije, rudarstva i industrije, Ministarstvo kulture FBiH, obrazovanja... - kaže Aljović.

Nada se kako će do kraja tjedna rebalans biti pripremljen.

- Što se tiče Ministarstva financija, mi ulažemo maksimalne napore da se rad na rebalansu budžeta završi do kraja tjedna. Podvlačim, što se tiče isplata mirovina, braniteljskih invalidnina, generalno naknada braniteljskim kategorijama, civilnim žrtvama rata, neratnim invalidima, sredstva se neće umanjivati - rekao je Aljović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?