Četiri situacije u kojima se ne biste trebali rukovati s nekim

06.06.2023.
u 07:59

U većini društvenih i profesionalnih situacija rukovanje se smatra standardnim pozdravom.

Ako se napravi ispravno, gesta može prenijeti toplinu, povjerenje i zanimanje za drugu osobu, ali stručnjaci za bonton se slažu da postoje određeni slučajevi u kojima stisak ruke može poslati pogrešnu poruku ili čak izazvati uvredu.

Druga osoba ima pune ruke

Rukovanje je primjereno u većini društvenih situacija, ali stručnjaci kažu da postoji jedan logistički scenarij u kojem ovo pravilo više ne bi vrijedilo. 

“Bilo bi neprikladno pokušati se rukovati s osobom ako su joj ruke pune”, napominje Jules Hirst, osnivačica i stručnjakinja za bonton i koautorica knjige “The Power of Civility”.

“Ne želite im stvarati neugodnosti tako što ih tjerate da odlože ono što nose kako bi se s vama rukovali”, dodala je.

Jodi RR Smith, predsjednica i vlasnica kompanije Mannersmith Etiquette Consulting, kaže da je, ako dođe do ove situacije, najbolje “biti što je moguće otvoreniji” u vezi s namjerom da osobu srdačno pozdravite.

Mogli biste reći: “Dobar dan! Obično bih se rukovala s tobom, ali izgleda da imaš pune ruke posla. Drago mi je što sam te upoznala”, predlaže ona.

Druga osoba je bolesna

Rukovanje se smatra pristojnim, ali ne ako nekoga izlaže opasnosti od širenja bolesti, kažu stručnjaci.

“Svakome tko je očigledno bolestan bilo bi bolje ostati kod kuće, ali ako se odluči na interakciju, ne bi se trebao ni sa kim rukovati”, kaže Smith.

“Prije 2020. ljudi nisu toliko razmišljali o rukovanju, ali sada razmišljaju. Svaki liječnik kaže da se ne rukuje i ja razumijem zašto”, dodaje.

Osoba govorom tijela pokazuje nezainteresiranost

Što se tiče upoznavanja, također je važno pročitati prostoriju. Ako se čini da je netko nezainteresiran za rukovanje ili da mu je neugodan fizički kontakt, najbolje je preskočiti ga.

“Ako primijetite da netko govorom tijela pokazuje nezainteresiranost za rukovanje, tada se ne biste trebali pokušavati rukovati”, kaže Hirst.

Neki uobičajeni znakovi koji bi vas mogli odvratiti uključuju osobu koja “drži ruke sa strane, klima glavom u znak pozdrava, stavlja ruku na srce ili spaja obje ruke na prsima (poznatiji kao ‘namaste’ položaj)”, objašnjava.

Bilo koja od ovih gesti može signalizirati da se ta osoba ne želi rukovati s vama i da vas je prepoznala na svoj način.

Rukovanje je kulturalno ili religijski neprikladno

Rukovanje je uobičajeno u mnogim kulturama, ali u nekima se to zapravo smatra znakom nepoštovanja ili je izričito zabranjeno. Hirst i Smith se slažu da je važno imati na umu kulturu i vjeru kada pozdravljate nekoga novog.

“Proučite kulturne običaje jer se određene kulture ne rukuju”, predlaže Hirst.

Konkretno, ona napominje da neke religije smatraju neprikladnim da se neoženjeni ili nesrodni muškarci i žene dodiruju, tako da je to scenarij na koji biste trebali obratiti pažnju.

Smith kaže da mogu postojati znakovi da je osoba možda manje sklona rukovanju iz vjerskih razloga.

“Obratite pažnju kada druga osoba nosi vjersku odjeću, pokrivalo za glavu ili očito skromnu odjeću. U tim slučajevima, bolje je pričekati da vidite hoće li pružiti ruku ili prvo pitati rukuje li se, prije nego što je dodirnete”, kaže ona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije