Razne nečistoće

Četiri razloga zbog kojih trebate očistiti poklopac limenke prije uporabe

16.09.2020.
u 10:41

Koliko puta su vas topli ljetni dani nagnali da jedva čekate otvoriti limenku gaziranog pića. Međutim, često zaboravljamo koliko je bitno, prije nego krenemo piti, očistiti poklopac limenke.

Limenke s hranom i pićima dugo putuju prije nego što ih kupite u najbližoj trgovini. Skladište se u velikim skladištima i prevoze u kamionima, gdje bi potencijalno mogli biti kontaminirani prisutnošću malih životinja ili samom prljavštinom okoliša u kojem se čuvaju.

Na limenku je mogla mokriti životinja

Životinjski urin može biti izvor prenošenja brojnih bolesti, jedna od njih je leptospiroza. Ovo je bolest koju uzrokuje bakterija koja se može naći u urinu životinja poput miševa i štakora. Leptospiroza se prenosi direktnim kontaktom s bakterijama. Neki od simptoma uključuju temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i opću slabost.

Konzervirana roba dolazi u dodir s prašinom i prljavštinom

Prašina sadrži mikroorganizme koji su odgovorni za bolesti. Na primjer, bakterija Bacillus cereus može uzrokovati proljev, grčeve u stomaku, pa čak i povraćanje.

Insekti poput žohara mogu na limenkama odlagati jaja ili izmet

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ovi insekti šire bolesti poput dizenterije, gastroenteritisa, proljeva, tifusa, gangrene i gube. A najbolji način da se to izbjegne je pranje limenki vodom i tečnim sapunom prije nego ih otvorite.

Tragovi životinja ili insekata mogu upasti u vašu hranu

Poklopci limenki mogu sadržavati male tragove insekata poput muha, pauka ili žohara. Ako ne očistite poklopac, oni mogu proći nezapaženo i riskirate da vam padnu u hranu i zagade vam pripremu hrane. Uz to, neki su insekti, poput muha, prenositelji više od 60 bolesti, uključujući tifus, koleru i dječju paralizu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije