zasjedao krizni stožer

Četiri osobe iz Italije prešle bh. granicu bez rješenja o nadzoru i izolaciji

14.03.2020.
u 18:22

Unatoč tome što se povećava broj onih koji su u izolaciji, epidemiološka situacija na području HB Županije je zadovoljavajuća budući da nema niti jednog oboljelog od korona virusa. No, najveći problem predstavljaju građani koji se ne javljaju epidemiologu po dolasku iz rizičnih europskih zemalja, a događaju se i propusti na graničnim prijelazima. Bio je to i razlog današnjoj izvanrednoj sjednici Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi HBŽ koja je održana na inicijativu Darinka Mihaljevića, ministra unutarnjih poslova HBŽ budući da su zaprimili dojavu da su četiri osobe prešle državnu granicu bez izdanih rješenja o zdravstvenom nadzoru i bez rješenja o izolaciji. 

„Dogodilo se to na GP Kamensko gdje su ljudi došli iz Italije, 4 osobe, i prešli su našu granicu bez izdanih rješenja od strane federalnog sanitarnog inspektora. Da bismo poduzeli potrebne mjere moramo ih prvo pronaći. Na temelju popunjenih upitnika dvojica su iz Šujice, a dvojica izvan naše Županije, ali svejedno prošli su kroz Županiju, i uz pomoć policije ćemo ih pronaći i izdati im rješenje od strane županijskog inspektora,“ izjavila je za Večernji list Vasilija Broćeta, ministrica rada, zdravstva i socijalne skrbi HBŽ.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ dr. Diana Mamić također je naglasila kako trebamo malo veći nadzor nad ljudima koji prelaze granicu i ulaze u HBŽ te dodala: „Do jutros imamo registriranih 26 osoba koje se nalaze u samoizolaciji, nemamo oboljelih ni sumnjivih slučajeva. Trebamo, kao što je ministrica kazala, bolji nadzor nad osobama koje prelaze državnu granicu, ulaze u našu Županiju i koji nam se usput gube. Poseban problem predstavlja i neodgovornost naših građana koji rade u zemljama zapadne Europe, ponajviše u Njemačkoj, jer se događa da dolaze kući, kreću se bez ikakvih ograničenja i ne javljaju se epidemiologu, a treba im se odrediti kućna izolacija od 14 dana.“

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?