predsjednik fbih

Čavara: Hrvati su izigrani, neću potpisati ovaj zakon o izbornim jedinicama

Marinko Čavara
29.06.2018.
u 18:15

Nakon što je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH izglasan Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, predsjednik FBiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara je u intervjuu za Radiosarajevo.ba rekao kako su Hrvati izigrani i kako ovaj zakon, u slučaju da dođe u njegove ruke, neće potpisati.

"Nažalost, već nekoliko mjeseci unatrag u FBiH se priča u vezi odluke Ustavnog suda BiH, odnosno na koji način osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH. Bez obzira na sve težnje da se kroz razgovor između svih strana pokuša riješiti ovo pitanje, događa se da u Zastupničkom domu FBiH prođe Prijedlog Izbornog zakona koji ruši odluku Ustavnog suda FBiH. Naravno, s obzirom na sve ovo, ne može se očekivati da ja potpišem ovakav zakon“, rekao je Čavara. 

"Ako znamo da se vlast na razini FBiH formirala od tri stranke i to od SBB-a, SDA i HDZ-a i ako je ta vlast trebala i morala funkcionirati na temelju dogovora da se u vezi najvažnijih stvari prvo dogovori prije parlamentarne procedure, onda na osnovu svih ovih događaja mogu reći da su Hrvati i HDZ izigrani. Imamo situaciju, koja se ne događa prvi put, da SDA prvenstveno napravi dogovor sa strankama iz oporbe da neka rješenja nametne u Zastupničkom domu FBiH i onda izglasa s tim zastupnicima bez dogovora s onima koji su dogovorili da čine vlast na razini FBiH. Ovakav princip rada predstavlja narušavanje demokratskog poretka i da se žele ostvariti pojedini projekti koji za cilj imaju spriječiti da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike.“, naglasio je Čavara. 

On ističe kako se postavlja pitanje odakle nekome pravo da spriječi Hrvate da biraju svog legitimnog predstavnika. 

"Zanimljivo je da neki javno govore kako će sve učiniti da spriječe legitimno biranje predstavnika u vlasti. Trenutno imamo paradoksnu situaciju da jedan kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, vodi kampanju unutar Bošnjačkog biračkog tijela protiv svog naroda kako bi dokazao da je dobar kandidat za ovo mjesto. Nakon izbora, moramo početi praviti ambijent u kojem ćemo se dogovarati i na osnovu toga kreirati svim narodima na ovom prostoru da se osjećaju ugodno i sigurno“, pojasnio je Čavara.

"Svi zajedno moramo raditi na promicanju europskih vrijednosti i na taj način pomoći našoj zemlji da idemo putem europskih integracija, te samom izgradnjom pravne države u kojoj ćemo moći svi birati svoje ligitimne predstavnike što prije osigurati sigurnost i zdravu sredinu za rad i prosperitet bh. građanima. Ja vjerujem u ovo i u budućnosti ću raditi da se ovo ostvari kako bi svi Bosanci i Hercegovci ostajali ovdje a ne tražili rješenje egzistencijalnih pitanja izvan granica BiH", istaknuo je za Radiosarajevo.ba Marinko Čavara.

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kosovo99
17:54 30.06.2018.

Znaš li ti Čavara kako zakon postavlja - bira - Predsjednika FBiH i kao ga smjenjuje?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije