Intervencija

Čapljinski vatrogasci uklonili zmiju iz obiteljske kuće

03.06.2023.
u 09:40

Zmije su dolaskom proljeća izašle iz skrovišta te krenule u potragu za partnerom i hranom

Čapljinski vatrogasci u petak su uklonili zmiju ispod krovišta obiteljske kuće u Trebižatu. Naime, intervencija vatrogasaca trajala je od 19:55 sati do 21:10 sati te je zmija uklonjena. U potrazi za hranom  Podsjetimo, zmije su dolaskom proljeća izašle iz skrovišta te krenule u potragu za partnerom i hranom. Iako je strah od zmijskog ugriza velik, treba imati na umu da su statistički veće šanse da osoba smrtno strada od uboda pčele nego od ugriza zmije. 

U slučaju zmijskog ugriza zmiju nemojte pokušati uhvatiti ili usmrtiti, kako bi je odnijeli liječniku, jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi. Ovo je posebice opasno ako se radi o otrovnom zmijskom ugrizu. Glavni simptom ugriza otrovnice je oticanje tkiva koje se brzo širi od mjesta ugriza, a kao lijek protiv trovanja zmijskim otrovom koristi se posebni protuotrov. Liječnici vrlo dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice. Osoba koju je ugrizla zmija otrovnica trebala bi se smiriti koliko je god moguće te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva, a ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova.

Savjeti

Osobu koju je ugrizla zmija potrebno je što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove (po potrebi zvati 112 ili HGSS), a poželjno bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja kako bi se što manje pomicao čime će se usporiti širenje otrova. Otrovnicama njihov otrov služi za hvatanje plijena, a čini ga mješavina biološki aktivnih tvari koje žrtvu trebaju onesposobiti kako bi je zmija lakše progutala. Iako otrov prvenstveno koriste za hvatanje plijena zmije ga mogu koristiti i u samoobrani. Ugrizi nekih neotrovnih zmija također znaju biti vrlo bolni i neugodni, ali mjesto ugriza nikada jako ne otekne. Kao posljedica ugriza neotrovnica moguće su infekcije ozlijeđenog tkiva unesenim mikroorganizmima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?