Obrtništvo je idealna prilika za zaradu

Broj obrtnika u FBiH povećao se za 10 tisuća

15.01.2019.
u 21:00

“Grad bez obrtnika je grad bez duše” i danas je kultna rečenica koju je elaborirala jedna, danas pokojna, poduzetnica s ovih prostora i tako istaknula važnost obrtnika i obrtničkih obitelji. Govorila je i kako je žalosti da se malo djece odlučuje za obrtnička zanimanja i to tek ako se ne uspiju upisati u “elitne škole”.

Sam svoj šef

Međutim, ako je vjerovati statističkim podacima s područja Federacije BiH, iako se često žalimo kako su nam brojna zanimanja u deficitu obrtnika i to onih registriranih nikad više nije bilo. Posljednje brojke govore o 57.350 osoba, a to je u odnosu na posljednje tri godine više za skoro 10 tisuća. Čovjek koji je napustio privatnika da bi radio kao samostalni obrtnik objasnio nam je zbog čega je to napravio. - Prije svega, plaća mi je bila fiksna, sigurna, ali fiksna s nemogućnošću nekog prevelika napredovanja ili rasta primanja. Onda je tu radno vrijeme koje je od 8 do 16 sati, ali znate kako je kod privatnika, želite završiti ovo ili ono, onda vas i privatnik zatraži, odbiti ga nećete i radno vrijeme je dulje. Zatim, radnici su se mijenjali, morao sam stalno nekog obučavati. Sve to mi je predstavljalo problem tako da sam odlučio otvoriti svoju privatnu radnju. Uplaćujem sebi doprinose, isplaćujem sebi plaću i zadovoljan sam - kaže nam čovjek. Večernji list proteklih je dana objavio intervju s glavnim tajnikom Obrtničke komore FBiH Domagojem Andrijanićem. I sama ta institucija napravila je niz promjena u kratkom vremenu da bi se broj obrtnika povećao. Tako je omogućena pogodnost pri kupnji nafte i naftnih prerađevina u iznosu od 9 feninga po litri goriva. Analitički pokazatelji ukazuju na činjenicu da je u 2018. godini kroz navedeni projekt realizirana potrošnja od više od 950 tisuća litara. S nekima od osiguravajućih tvrtki, koje djeluju na području BiH, omogućene su obrtnicima povoljnije stope osiguranja koje se odnosi na osiguranje imovine, vozila, osiguranje zaposlenika od ugovorenih rizika te drugih oblika osiguranja u ovisnosti o iskazanoj potrebi za njima. Na temelju potpisanog sporazuma o suradnji između OK FBiH i jedne od banaka u BiH omogućena je obrtnicima posebna linija “financiranja obrtnika”.

Negativni trend odlazaka

Također, iako obrtništvo raste, ni ono nije imuno na trendove koji godinama, nažalost, prate ova područja, a radi se o iseljavanju i odlasku svojih kadrova. - Imamo kronične nedostatke iz područja građevinarstva, ugostiteljstva, turizma, ali i ostalih obrtničkih i srodnih djelatnosti, kao i starih i tradicionalnih zanata. Nažalost, negativni trend odlaska u zemlje EU-a i ostale zapadnoeuropske zemlje je u stalnom rastu i potrebno je učiniti ogromne napore kako bi se taj trend smanjio - kazali su nam u Obrtničkoj komori FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije