sastanak

Brkić na sastanku odbora Američko - jadranske povelje u Skoplju

13.12.2017.
u 14:15

 Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je danas na sastanku Odbora  Američko – jadranske povelje (A5) u Skoplju.

Brkić je čestitao Crnoj Gori na pristupanju NATO-u napomenuvši da je ulazak Crne Gore u obitelj najmoćnijih država svijeta, u savez koji štiti demokratske vrijednosti, i za BiH predstavlja još jedan iskorak i važan faktor za stabilnost cjelokupne regije  zapadnog Balkana.

Naglasio je značaj sastanka na visokoj razini u okviru Američko – jadranske povelje koji pružaju izvrsnu priliku za razmjenu mišljenja i diskusije o važnim pitanjima za regiju i šire, kao i mogućnostima za jačanje međusobnih odnosa i suradnje od zajedničkog interesa, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zamjenik Brkić istaknuo je da je perspektiva članstva u NATO i EU značajno doprinijela kontinuiranom progresu u regiji te da se BiH svesrdno zalaže za trajni mir, stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana.

 - Opredijeljenost za demokratske vrijednosti, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i sloboda, unapređenje dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje od vitalnog su značaja za stabilnost i sigurnost ovog dijela kontinenta i ima centralnu ulogu u procesu euroatlantskih integracija. Politika otvorenih vrata NATO posebno je važna za BiH u današnjim okolnostima, kada je zemlja, kao i cijela regija, pod snažnim utjecajem drugih interesnih sfera – istakao je.

Brkić je upoznao nazočne da su europska i euroatlantska integracija BiH u Europsku uniju i NATO, uz dobrosusjedske odnose i regionalnu suradnju, glavni vanjskopolitički ciljevi BiH, i od izuzetne važnosti za njenu budućnost. 

Naglasio je da ključno pitanje za budući razvoj NATO integracijskog procesa u BiH predstavlja ispunjavanje uvjetâ iz Talina, čije rješavanje bi omogućilo aktivaciju Akcijskog plana za članstvo – MAP.

 - BiH je odlučna nastaviti proces registracije nepokretne vojne imovine kako bi što prije došla u priliku da otvori novo poglavlje u odnosima sa saveznicima. MAP je vrlo važan instrument i nesumnjivo će pomoći BiH da poboljša svoje sposobnosti i nastavi prilagođavanje standardima Alijanse – rekao je.

Kroz sve aktivnosti BiH potvrđuje svoju predanost vrijednostima Alijanse i opredijeljenost da doprinosi jačanju regionalne i globalne sigurnosti, istaknuo je zamjenik Brkić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?