Recesija i korona

Bosna i Hercegovina bi pored Srbije trebala imati najmanji pad BDP-a u ovoj godini

28.10.2020.
u 12:54

U svjetlu ekonomske krize prouzročene pandemijom novog koronavirusa, rukovodeći se rezultatima Redovnog ekonomskog izvješća, Svjetska banka je nagovijestila kako bi BiH u ovoj godini mogla zahvatiti najteža recesija u posljednjih 25 godina.

Alija Aljović, pomoćnik federalne ministrice financija u Sektoru za proračun i javne rashode, komentirajući ovakve najave za Faktor je kazao kako su MMF i Svjetska banka jako respektabilne institucije koje gledaju širu sliku kada je riječ o ekonomiji.

Aljović ipak dodaje kako je Bosna i Hercegovina, gledajući regiju i ekonomsku krizu, najmanje pogođena pandemijom.

- Za sada je, kada je riječ o pandemiji, Bosna i Hercegovina najmanje pogođena. To se svakako pripisuje i tome da je Bosna i Hercegovina od svih, ili od većine zemalja u okruženju, najmanje oslonjena na turizam. Za razliku od Crne Gore gdje se u ovoj godini predviđa pad od nekih 12 procenata, Albanije 8,5 posto, Europskoj uniji 8,4 procenta, za Bosnu i Hercegovinu u ovoj godini prognozira se pad od nekih 3,2 posto. Otprilike, na razini sa Srbijom. I BiH bi pored Srbije trebala, barem u ovoj godini, imati najmanji pad BDP-a (Bruto domaćeg proizvoda) kao posljedica COVID-19 - istaknuo je Aljović za Faktor.

Upitan što bi za BiH značila duboka recesija, Aljović kaže.

- To nije samo termin koji odražava pad BDP-a nego je i termin koji podrazumijeva dugoročan oporavak od takve recesije. Krize i obično duboke recesije se saniraju kroz određeni broj godina, tri, pet pa čak i više. Mislim da bi za sada bilo nezahvalno prejudicirati hoće li i koliko potrajati jedna ovakva kriza, odnosno, koliko će biti potrebno da se ona sanira. Čak i vodeći ekonomisti su ovdje podijeljeni. Sigurno je da će ova kriza ostaviti duboke posljedice koje će se odraziti ne samo na deficite u proračunu, nego će i značajno porasti stupanj zaduženosti svih zemalja - rekao nam je Aljović i dodao:

- Bosna i Hercegovina je mala ekonomija koja je uveliko oslonjena na zemlje u okruženju, na zemlje Europske unije sa kojima smo do sada imali jako dobre poslovne odnose, izvoz nam je uveliko oslonjen na te zemlje. Tako da oporavak privrede u zemljama u okruženju, EU i drugim zemljama partnerima će se uveliko odraziti i na stupanj oporavka privrede u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije