Majlinde Bregu

Bit procesa proširenja jeste povezivanje tržišta i ljudi

12.11.2019.
u 19:32

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinde Bregu izjavila je kako regionalna suradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Europsku uniju. 

- S obzirom na to da je bit procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, vjerujemo kako je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našoj regiji nužna i treba je razmotriti - kazala je Bregu u osvrtu na sastanke u Novom Sadu i Ohridu, odnosno takozvanom ‘malom Schengenu’ i ulozi RCC-a u tom pogledu.

Naglasila je kako je misija RCC-a regionalna suradnja, navodeći kako su u Ohrid bili pozvani da čuju prijedlog lidera tri ekonomije iz regije.

- Svih šest ekonomija regije, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija su u procesu uspostave regionalnog ekonomskog prostora, koji je službeno predstavljen 2017. godine, na zahtjev svih šest spomenutih lidera, projekta čiji je cilj jačanje ekonomske suradnje na Zapadnom Balkanu i otklanjanje socijalnih prepreka mobilnosti mladih ljudi, stručnjaka, kvalificiranih radnika i inovacija - navela je.

Bregu, međutim, upozorava kako su u usporedbi s prije dvije i pol godine, izgledi u tom pogledu daleko od dobrih.

- Proces pristupanja Europskoj uniji je bio spor, a sada je i još nejasniji. Bilateralni sporovi i različiti pristupi doprinijeli su odgađanju zajedničkog ekonomskog prostora, uz određene aktivnosti koje su bile na popisu prioriteta, a sada više nisu. Previše obveza iz regionalnih sporazuma još nije ispunjeno. Opterećujući propisi i prekomjerna birokracija i dalje guše poslovanje i gospodarstvenike - precizira ona, pitajući se što je novina sastanka u Ohridu?

Istovremeno, ističe kako je za RCC regionalna suradnja aktivnost koja se razvija.

- U srpnju, na sumitu u sklopu Berlinskog procesa RCC iznijelo je ideju o sporazumu o putovanju s osobnom iskaznicom u cijelomj regiji. Svjesni smo da je bilateralno ovo teško ostvariti, ali smo svi zajedno uspjeli sa sporazumom o smanjenju cijena rominga, koji je potpisalo svih šest ekonomija. Ta se politička volja može ponoviti? Zar ne? - navodi Bregu.

U tom kontekstu, ističe kako regionalna suradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Europsku uniju. 

- S obzirom na to da je bit procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, vjerujemo kako je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našoj regiji nužna i treba je razmotriti - zaključila je Bregu, priopćeno je iz RCC-a. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?